Veel buitenlandse belangstelling voor Unilever en Akzo

AMSTERDAM, 22 OKT. Amerikaanse belangstelling voor Akzo en Unilever zorgde voor de enige activiteit op de Amsterdamse effectenbeurs. Voor de rest bleef het doodstil op het Beursplein.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,7 punt lager sloot op 89,5 punten, noteerde om 13.00 uur 0,3 punt hoger.

Unilever boekte vanmorgen flinke koerswinst. Nadat het aandeel op de beurs in Londen kort na opening al naar een 15 procent hogere koers klom, volgde het aandeel in Amsterdam, dat gisteren twee kwartjes hoger sloot op 163,50 gulden, met een winst van 1,70 gulden.

Op de beursvloer wezen handelaren op de grote Amerikaanse belangstelling voor Unilever. “Het aandeel wordt door Amerikaanse beleggers met een lange termijn visie gekocht”, vertelde een handelaar. Volgens buitenlandse beleggers staan sommige Nederlandse aandelen in Amsterdam te laag genoteerd. Ze verwachten dat niet alleen Unilever maar ook Akzo in de komende jaren nog flinke koerswinst zullen maken.

“Amerikanen kiezen bij het beleggen in het buitenland op dit moment voor stabiele aandelen die op langere termijn winst kunnen opleveren. De eigen markt gebruiken ze om te dobbelen”, zei een handelaar vanmorgen.

Volgens beurshandelaren geeft de buitenlandse belangstelling vertrouwen aan de fondsen waarin gekocht wordt. Naast Unilever staat ook Akzo volop in de belangstelling. De koers van het chemieconcern is vergeleken met vorig jaar inmiddels bijna verdubbeld. Op 9 november 1990 noteerde het aandeel nog 63,20 gulden. Gisteren sloot Akzo twee dubbeltjes hoger op 121,40 gulden en vandaag maakte Akzo een klapper met 1,80 gulden winst.

In de kielzog van beide internationals boekte uitgever Elsevier winst. Ook hier was volgens handelaren sprake van grote buitenlandse belangstelling. Elsevier, dat vorige week al een nieuwe hoogste jaarkoers op 92,30 gulden bereikte, sloot gisteren twee dubbeltjes hoger op 91,20 gulden. Vandaag kwamen er nog eens twee kwartjes bij.

Door de belangstelling uit het buitenland trekt de handel op het Beursplein weer even wat aan. Hoe lang dat zal duren en of het een aanzet vormt voor meer activiteit op de Amsterdamse beurs durven handelaren niet te zeggen. Maar het is duidelijk dat de interesse voor Unilever en Akzo de handel inspireert. “Bij zulke grote vraag naar bepaalde aandelen zie je veel handelaren inkopen met het idee de partijen aandelen straks weer voor een hogere prijs aan de Amerikanen te verkopen”, legt een hoekman uit. De koers van beide aandelen zal daardoor de komende dagen nog wat verder kunnen aantrekken. Uiteindelijk werkt deze handelswijze ook weer een correctie op de koers in de hand, maar volgens handelaren zal het nog wel even duren voordat het zover is.

Een van de weinige fondsen, naast Unilever, Akzo en Elsevier, waarin vandaag ook wat omging was Océ van der Grinten. Beleggers betitelen het kopieerconcern uit Venlo als een "groeifonds' en verwachten verdere winstgroei. Gisteren sloot Océ negen dubbeltjes hoger op 60,20 gulden nadat het eerder een nieuwe hoogste jaarkoers van 60,40 gulden had bereikt. Vandaag werd dat record alweer gebroken. Océ stormde kort na opening acht dubbeltjes op.

Beleggers die nog stukken Air Holand in handen hadden, deden die vanmorgen massaal van de hand. Gisteren sloot de koers nog twee kwartjes hoger op 2,30 gulden. Vanmorgen zakte Air Holland in elkaar naar 1,10 gulden. Beleggers hebben in de nieuwe vorm waarin de chartermaatschappij wil gaan opereren niets meer aan hun aandelen.

NEW YORK Op Wall Street bleven de blue chips na een ongeïnspireerde start de rest van de dag onder druk staan waarbij het koersenpeil naar nieuwe laagtepunten voor de dag zakte. Vooral de lagere obligatiemarkt drukte de koersen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot uiteindelijk 17 punten lager op 3.060 punten.

LONDEN Unilever steeg vanmorgen kort na opening vijftien procent en was daarmee de uitschieter op de beurs in Londen. De markt reageerde volgens handelaren nauwelijks op vandaag bekend gemaakte economische data over de maand september. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 25,4 punten lager sloot op 2.575,1 punten, noteerde omstreeks het middaguur 6,1 punten lager.

FRANKFURT De beurs in Frankfurt beleefde een saaie start vanmorgen en volgens handelaren zou er de rest van de dag weinig veranderen. Handelaren en beleggers wachten af in welke richting de Duitse aandelenmarkt zich de komende weken zal bewegen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 9,43 punten hoger sloot op 1.572,68 punten, noteerde omstreeks het middaguur 6,69 punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio openden vandaag flink lager maar maakten in de loop van de dag de ergste verliezen goed. Een zwakkere obligatiemarkt en veel winstnemingen na de koersrally gisteren waren volgens handelaren de voornaamste oorzaken voor de lagere koersen. Uiteindelijk sloot het Nikkei-225-koersgemiddelde 62,15 punten lager op 24.954,66 punten.