Valsheid in geschrifte KvK Arabië-Nederland

ROTTERDAM, 22 okt. De directeur-oprichter van de Arabisch-Nederlandse Kamer van Koophandel in Den Haag, de 50-jarige Egyptische zakenman dr. Ali B.H.F.S. is gisteren gearresteerd wegens valsheid in geschrifte. Hij wordt ervan verdacht zich ten onrechte te hebben opgeworpen als tussenpersoon voor de handel met Arabische landen. Hij gebruikte valse papieren.

Dit heeft de politie van Den Haag vanmiddag bevestigd. In het kantoor van S. aan de Plaats in Den Haag is huizoeking verricht. Daarbij zijn onder andere handtekeningstempels in beslag genomen van diplomaten die niet meer voor Arabische ambassades werken.

De arrestatie van S. is de uitkomst van maandenlang onderzoek. De ambassade van Saoedi-Arabië deed in mei van dit jaar aangifte. Onduidelijk is volgens de Haagse politie nog hoe lang en op welke schaal S. valsheid in geschrifte pleegde. Wat hij met zijn illegale activiteit verdiende, moet ook nog worden uitgezocht.

Het staat inmiddels vast dat enkele Nederlandse bedrijven via S. goederen (zoals vlees, speelgoed, pijpleidingen) naar Arabische landen hebben getransporteerd. S. regelde de benodigde papieren, maar de betrokken Arabische ambassades wisten van niets. Het gaat om de ambassades van onder meer Saudi-Arabië, Libanon, Kuwayt en Egypte.

S. is overigens al langer in opspraak. Enkele jaren geleden zond de Nederlandse vertegenwoordiger van de Arabische Liga in Den Haag, Ali A. Sahlool, brieven naar verschillende ministeries waarin hij waarschuwde voor de Kamer van S. Deze zou leden werven onder het voorwendsel de lidstaten van de Arabische Liga te vertegenwoordigen. De Liga en zijn leden hadden "de eer" mee te delen geen enkele binding met Shouhayeb te hebben. Volgens S. was dat een streek van M.S. Rabbani, voormalig consul van Koeweit in Nederland, die hem zou willen dwarsbomen om zijn eigen zakelijke belangen veilig te stellen.

Een woordvoerder van de ambasade van Koeweit noemde Shouhayeb in april van dit jaar tegenover deze krant ronduit "een oplichter". Een functionaris op de ambassade van Saoedi-Arabie, die wegens zijn status anoniem wilde blijven, noemde Shouhayeb toen al een zakkenvuller, die Nederlandse bedrijven besteelt.