V-raad vormt beeld over opvolging Perez

NEW YORK, 22 OKT. Twee Afrikaanse kandidaten voor de opvolging van Perez de Cuellar als secretaris-generaal van de Verenigde Naties hebben gisteren de meeste stemmen gekregen tijdens een informele stemming die door de Veiligheidsraad was georganiseerd. Tijdens de stemming, bedoeld om een beeld te krijgen van de ideeën die onder de leden van de raad heersen over de opvolging, werden ook de namen van enkele andere kandidaten ingediend, onder wie de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Hans van den Broek. De ambtstermijn van Perez de Cuellar loopt 31 december af. Zijn opvolger wordt door de Algemene Vergadering gekozen, na een aanbeveling door de Veiligheidsraad.

De Egyptische vice-premier Boutros Boutros Ghali en Bernard Chidzero, Zimbabwes minister van financiën, kregen gisteren elk tien stemmen van de 15 leden van de Veiligheidsraad. De andere Afrikaanse kandidaten die nog in de race zijn kregen minder dan de negen stemmen die in elk geval nodig zijn om in aanmerking te komen als secretaris-generaal. De Indiase voorzitter van de raad zou deze kandidaten vragen of ze in het licht van deze stemming kandidaat bleven.

Leden van de raad dienden - anoniem - de namen van vijf andere kandidaten in, waarvan er een aantal overigens al geruime tijd de ronde doet. Behalve Van den Broek betreft het ook prins Saddruddin Aga Khan, de Canadese premier Brian Mulroney, de Noorse minister van buitenlandse zaken Thorvald Stoltenberg en de Noorse premier Gro Harlem Brundtland. (AFP) Onze diplomatiek redacteur voegt hieraan toe: de namen van zowel minister Van den Broek als ook die van premier Lubbers worden al enige maanden genoemd in relatie tot de opvolging van Perez de Cuellar. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zei vanmorgen dat de minister “nooit op enigerlei wijze z'n best heeft gedaan om in aanmerking te komen voor de post van secretaris-generaal van de Verenigde Naties”. Meer zei hij niet omdat Van den Broek er zelf later op de dag in Japan iets over wilde zeggen tijdens een persconferentie ter gelegenheid van het koninklijke bezoek aan dat land.