Tweelingbroers

Het is zeer wel mogelijk dat de gebroeders Hörburger (Brievenrubriek NRC Handelsblad, 5 oktober) ook fans bij Sparta hadden, doch zij voetbalden bij VOC, als rechts- en linkshalf, ook wel als linkshalf en linksbinnen.

Arnold en Anton, ook wel bekend als de "prutsers' leken als twee druppels water op elkaar en wisten zowel binnen als buiten het veld elkaar blindelings te vinden; zij waren altijd samen. Wanneer Anton een schop kreeg, had ook Arnold pijn, en toen eens Arnolds meisje "het uitmaakte' had Anton een week lang liefdesverdriet. Tussen 1910 en 1920 speelde Arnold acht keer voor het Nederlands elftal, met Anton als reserve. Men beweert dat Anton tijdens een België-Nederland Arnold na de rust onnodig en zeker onopvallend stiekem verving, maar ik weet niet of dat waar is.

De volgende anekdote die mij in de jaren vijftig door redacteur Gé Zalsman werd verteld, is waar gebeurd. In die tijd speelde VOC eens een invitatie-toernooi in Berlijn, ik meen bij Viktoria-Berlin. Dat was vanzelfsprekend meer een "uitje' dan dat er serieus naar de wedstrijden werd toegeleefd. Anton ging daar 's morgens naar de barbier en verzocht deze hem goed te willen uitscheren omdat zijn baard zo snel groeide. Nadat de kapper zijn uiterste best had gedaan, stapte enige minuten daarna Arnold ontevreden en ongeschoren binnen, wijzend op zijn donkere baard. De arme man moest van schrik even gaan zitten in zijn eigen stoel en begon daarna maar weer zijn mes aan te scherpen! Het was natuurlijk nog de tijd van het oprechte amateurisme. Zondags na de wedstrijd were er lang en vrolijk nagepraat in de lederen boxen van de heer C.N.A. (Cees Loos), in diens etablissement op het Hofplein.

    • J.W. Kok