Royal Opera sluit tijdelijk wegens ruzie met orkest

LONDEN, 22 OKT. Het Royal Opera House in de Londense Covent Garden, waar Bernard Haitink muzikaal directeur is, is met ingang van vandaag voor onbepaalde tijd gesloten wegens een conflict met het orkest.

De 120 musici, die zowel de Royal Opera als het Royal Ballet begeleiden, eisen een salarisverhoging van 24 procent over een periode van twee jaar. Bovendien willen ze een pauze tussen elk van de vijf bedrijven van Meyerbeers opera Les Huguenots, die donderdag in première zou gaan. Doordat de opera een uur langer zou duren kon het orkest aanspraak maken op (beter betaalde) overuren. Vooruitlopend op deze actie verschenen de musici vorige week bij uitvoeringen niet in jacquet, maar in spijkerbroek en t-shirt. De voorstelling vanavond van de opera Rigoletto is afgelast, evenals de première morgen van het ballet Cyrano.

Dit weekend sommeerde de directie het orkest per brief om maandag normaal te komen repeteren. In het weekend besloot een meerderheid van de orkestleden om weg te blijven. De directie van het Royal Opera House, dat een tekort heeft van een miljoen pond, biedt een salarisverhoging van 5,5 procent. (Reuter)