Mitterrands geduld raakt op

PARIJS, 22 OKT. President Mitterrand heeft de Franse boeren gewaarschuwd dat er een eind moet komen aan hun gewelddadige protestacties. Het is onaanvaardbaar dat kleine groepen extremisten alles willen vernielen, aldus de president in een vraaggesprek voor de radio vanochtend tussen acht en negen uur.

Met zijn ongebruikelijke optreden voor France Inter, een nationale zender, schoot Mitterrand de regering van premier Edith Cresson te hulp die wordt geconfronteerd met een ongekende golf van sociale onrust die donderdag met een nationale staking een nieuw hoogtepunt bereikt. De president verdedigde Cresson en haar kabinet als een “goede regering”. Regeren is niet alleen maar plezier doen, hield hij de luisteraars voor, in het bijzonder de boeren die meer steun eisen.

Hoewel de regering de boeren voor 440 miljoen gulden aan hulp heeft toegezegd, komt er geen einde aan de al twee weken durende, vaak gewelddadige acties waarmee de landbouwers hun protest tegen dalende prijzen, vooral in de veeteelt, kracht bij zetten. Mitterrand zei dat de regering tot nu toe geduld heeft geoefend, “maar nu is het genoeg”, zei hij. De president ontbood zaterdag al de ministers van binnenlandse zaken en landbouw op het Elysée om duidelijk te maken dat de openbare orde niet langer straffeloos kan worden verstoord.

Groepen jonge boeren blokkeerden de afgelopen dagen treinen en autowegen, bestormden overheidsgebouwen, stichtten hier en daar brand en leverden slag met de politie. Gisteravond werden bij een dergelijke botsing in Bourges twee agenten en een landbouwer gewond. Ministers werden bij bezoeken aan de provincie met rot fruit bekogeld en soms konden hun vliegtuigen of auto's wegens blokkades hun doel niet bereiken. Alle ministers moeten hun verplaatsingen nu vooraf bij premier Cresson aanmelden.

Pag 5:

Spanning loopt op in Frankrijk

De sociale spanning stijgt als gevolg van talrijke protesten, stakingen en acties. Verpleegsters die al twee weken demonstreren voor betere werkomstandigheden, hielden vanmiddag hun vierde protestmars door Parijs. Vorige donderdag kwam het bij een demonstratie van verpleegsters in de hoofdstad tot een botsing met de politie die traangas en waterkanonnen inzette. Dit optreden viel slecht bij het publiek omdat het geweld van de boeren slechts incidenteel tot arrestaties leidt.

Voor donderdag hebben twee vakbonden, de communistische CGT en de linkse Force Ouvrière een nationale staking afgekondigd. Vier andere grote vakbonden doen echter niet mee. Bij twee nationale luchtvaartmaatschappijen, de Parijse ondergrondse en de spoorwegen wordt het werk ook neergelegd. De onrust manifesteert zich in de overheidssector omdat de regering zegt geen geld te hebben om tegemoet te komen aan alle eisen voor hoger loon en betere werkomstandigheden.

Mitterrand verdedigde vanochtend voor de radio ook zijn Europese beleid. De top van Maastricht moet een succes worden, zei hij. In een Europese politieke en monetaire unie kan Frankrijk zijn "universele roeping' gestalte geven en het moet de concurrentie in de vrije Europese markt aangaan, aldus Mitterrand. Op de vraag of hij niet bang was voor het gewicht van Duitsland in de Europese Gemeenschap, zei de Franse president: “Is er een Europa zonder Duitsland?”

    • Jan Gerritsen