Mannesmann neemt VDO over

ROTTERDAM, 22 OKT. Het Duitse staal- en constructiebedrijf Mannesmann heeft zijn positie in de markt voor auto-onderdelen verstevigd. Gisteren maakte VDO Adolf Schindling - dat instrumenten voor auto's en vliegtuigen produceert - in Frankfurt bekend dat Mannesmann een meerderheidsbelang heeft verworven. Met de transactie is een bedrag van omgerekend 220 miljoen gulden gemoeid. VDO is op zijn gebied marktleider en had vorig jaar een omzet van 2,5 miljard gulden.

VDO heeft, evenals alle andere Duitse fabrikanten van auto-onderdelen, te kampen met een afnemende buitenlandse vraag en smalle marges op de thuismarkt. De inkomsten daalden vorig jaar met 39 procent en de perspectieven voor dit jaar zijn niet veel gunstiger. Toch houdt VDO vol dat de samenwerking op strategische gronden wordt aangegaan en niets te maken heeft met de afnemende winstgevenheid, die niet door een partner zou worden opgelost. Het bedrijf was totnutoe in handen van de familie Schindling-Rheinberger.

Mannesmann probeert zijn traditionele staalactiviteiten te diversificeren en zich een positie te verwerven in de autobranche. Onlangs nam het bedrijf de Duitse schokdemperfabrikant Boge over. Voor deze overname had Boge een omzet van 3,5 miljard gulden. Mannesmann was al eigenaar van Fichtel & Sachs, een remmen- en koppelingenfabrikant.

Naar aanleiding van het bericht over de samenwerking zei het elektronikaconcern Siemens, dat eerder belangstelling had, te betreuren dat het niet tot de “sterk synergetische” samenwerking kon komen. Siemens kon met een aantal eisen van de aandeelhouders niet akkoord gaan. Het bedrijf wilde niet ingaan op de inhoud van die eisen, maar ingewijden vermoeden dat het te maken heeft met de mate waarin de familie Schindling-Rheinberger bij het management betrokken zou blijven.