Mandela vraagt cricketbond opheffing van de sportboycot

ROTTERDAM, 22 OKT. ANC-leider Nelson Mandela heeft zich in een persoonlijke brief aan alle leden van de Internationale Cricket Conferentie (ICC) een voorstander getoond van toetreding van Zuid-Afrika tot de overkoepelende cricketorganisatie. De ICC beslist morgen in Sardjah over de opheffing van de boycot.

Wanneer die wordt opgeheven wordt waarschijnlijk de eerste sport waar Zuid-Afrika op wereldniveau kan deelnemen aan een wereldkampioenschap. Australië als organisator van het komende WK cricket, dat in februari 1992 begint, heeft al laten weten dat bij een positieve beslissing van de ICC het speelschema dusdanig wordt gewijzigd dat Zuid-Afrika als negende land kan deelnemen naast West-Indië, India, Pakistan, Zimbabwe, Engeland, Nieuw-Zeeland, Sri Lanka en Australië.

De persoonlijke ondersteuning van het voorstel door ANC-voorzitter Nelson Mandela is opvallend, precies een jaar nadat hij bij een bezoek aan Australië zijn gastheer premier Bob Hawke nog eens op het hart had gedrukt dat er geen sprake kon zijn van een versoepeling van de sportboycot van Zuid-Afrika.

In zijn brief stelt Mandela dat de Zuidafrikaanse Verenigde Cricket Board (UCB) thans een niet-raciale organisatie is die alle cricketters van Zuid-Afrika vertegenwoordigt. “Een toetreding van de UCB in de Internationale Cricket Conferentie zou de verdere integratie binnen andere sporten in Zuid-Afrika sterk bevorderen”.

De Koninklijke Nederlandse Cricket Bond mist de financiën om de vergadering in Sardjah bij te wonen, maar heeft middels een volmacht bij president Colin Cowdrey een positieve stem uitgebracht.

Zuid-Afrika krijgt in 1993 weer de mogelijkheid internationale wegraces te organiseren. Dat besliste de Internationale Motorsport Federatie maandag tijdens het congres in Christchurch (Nieuw-Zeeland). Zuid-Afrika werd in 1985 in de ban gedaan.