Kasparov in Tilburg meedogenloos voor de jeugdige Barejev

TILBURG, 22 OKT. Gari Kasparov heeft niet veel op met de jongste schaaklichting. De 28-jarige wereldkampioen noemde onlangs aanstormende schaaktalenten als Kamski en Lautier computers, die geen partijen van vlees en bloed kunnen spelen. Kasparov vindt dat ze te veel in de watten worden gelegd en schromelijk worden overschat.

Toen hij die uitspraken deed voegde hij er aan toe, dat er in de Sovjet-Unie legio spelers van dergelijk kaliber rondlopen. “Barejev is er zo eentje”, zei hij. Diezelfde Barejev, als tienjarige van een dorpje in de Oeral naar Moskou getrokken, zat gisteren in de vierde ronde van het Interpolistoernooi in Tilburg tegenover de eigenzinnige "king of chess'.

Kasparov moest tegen de 24-jarige grote onbekende, die toch vierde staat op de wereldranglijst, ongetwijfeld aan zijn woorden denken en voelde zich verplicht te winnen. Hij ging er eens goed voor zitten, nam er met zwart de tijd voor en zegevierde inderdaad in de tweede zitting. Kasparov werkte zo met 3 1-2 punten uit vier partijen verder aan een nieuwe monsterscore.

Viswanathan Anand was toen al lang zeker van de winst op Kamski. Het duel tussen de met forse brillen getooide jongelingen werd geen echte strijd. Daarvoor speelde Kamski te knullig. Terwijl zijn strenge vader Rustam in de perszaal zat te tandenknarsen van ingehouden woede, liet zoonlief zich gewillig naar de slachtbank leiden.

De Indiër die twee keer eerder met zwart van Kamski won, had nauwelijks drie kwartier nagedacht. Hij was niet eens overmatig tevreden.

Timman had na de in de schoot geworpen winst op Anand en een vlotte remise tegen Karpov weer wat hoop gekregen op herstel van een van de slechtste periodes uit zijn loopbaan. Nigel Short wees Timman er zonder mededogen op, dat het einde van het lijden nog niet in zicht is. Timman bewees zijn hervonden bravoure met zwart door de Aljechin-verdediging te kiezen. Deze opstelling geeft wit meestal comfortabel spel.

De Nederlandse grootmeester met het enorme openingsrepertoire houdt er van zoiets in de praktijk aan de kaak te stellen. Het nieuwtje 14. Pd5 bleek echter niet garant voor een gunstige wending. Voor het oog van zijn oud-secondanten Hort en Andersson kwam Timman in een mijnenveld terecht, waar alleen Short de kaart van had. Toen ook de koning er zich mee ging bemoeien, ontplofte de toch al wankele stelling van Timman, die met anderhalf punt naar de onderste regionen zakte. “Ik voelde me niet echt goed vandaag”, zei hij. “Short speelde gewaagd, maar ik kon niet het juiste tegenspel vinden.” Short staat na verlies in de openingsronde tegen Anand met 2 1-2 punten tweede. Anand kan hem met 2 punten en een beter staande hangpartij tegen Kortsjnoi nog passeren.

Kasparov staat bekend als een man met aparte wensen. De organisatie van het Interpolistoernooi weet daarover mee te praten. In tegenstelling tot de andere spelers, die in een bungalowpark in Oisterwijk zijn ondergebracht, zit hij in een hotel in Tilburg. En op zijn verzoek werd het dagelijkse aanvangstijdstip van de partijen met een kwartier verschoven. Over het waarom liet hij zich niet uit.

Karpov had zijn eerste overwinning kunnen binnenhalen. Na drie rustige remises dacht hij de oude Viktor Kortsjnoi te kunnen verschalken. Het zag er inderdaad ook lang naar uit, dat dat zou lukken. Maar Kortsjnoi speelde zich uit de problemen en forceerde remise. In de analyse bleek, dat Karpov op de dertigste zet met Kh3 in plaats van h4 de winst voor het grijpen had gehad. (ANP)