Kalmte in crisisgebieden; Macedonië en Bosnië eisen naleven bestand

LJUBLJANA, 22 OKT. Macedonië en Bosnië eisen een spoedzitting van het staatspresidium over het vrijdag in Den Haag overeengekomen staakt-het-vuren en het opheffen van de blokkades van de federale kazernes.

De vertegenwoordigers van deze twee republieken, Vasil Tupurkovski en Bogic Bogicevic, zeggen in een brief aan de overige zes leden van het staatspresidium dat er geen enkel argument bestaat voor het voortzetten van de oorlog. “We mogen niet toestaan dat er nieuwe slachtoffers vallen”, aldus het tweetal in de brief.

In de Kroatische hoofdstad Zagreb hebben vertegenwoordigers van het federale leger en de Kroatische Nationale Garde, in aanwezigheid van EG-waarnemers, zonder veel resultaat onderhandeld over het opheffen van blokkades van de kazernes, het uitwisselen van gevangenen en het vertrek van het federale leger uit Kroatië. Het federale leger eist dat Kroatië onmiddellijk de blokkade van haar kazernes opheft, waarna onderhandelingen kunnen beginnen over een eventueel vertrek van het federale leger uit Kroatië. De Kroatische regering eist, voordat zij de blokkade opheft, een garantie dat het leger voor 10 november uit Kroatië vertrekt. Zij vreest dat het leger haar eenheden uit de kazernes zal overbrengen naar het front.

Met uitzondering van Vukovar en Dubrovnik was het gisteren en vanmorgen rustig in de crisisgebieden in Kroatië. In de Servische en Kroatische media wordt de atmosfeer aan de frontlijnen "gespannen' en het bestand "breekbaar' genoemd. Voor het opnieuw uitbreken van de gevechten bij Vukovar stellen de Kroatische Nationale Garde en Servische militie elkaar verantwoordelijk. Eenheden van het federale leger bemoeiden zich gisteren bij Vukovar niet met de gevechten. Bij de gevechten in Vukovar vielen gisteren drie doden en raakten tientallen mensen gewond.

Servische politieke partijen in Bosnië hebben een referendum voor 10 november uitgeschreven waarin de bevolking van vier door hen eenzijdig uitgeroepen "autonome en zelfstandige' regio's zich kunnen uitspreken of deze regio's in de toekomst samen met Servië, Montenegro en de twee autonome regio's in Kroatië een federatie willen vormen of bij Bosnië willen blijven. De Serviërs besloten tot het houden van een referendum nadat de partijen van de Kroaten en moslims zich vorige week in het parlement van Bosnië voor een onafhankelijke republiek hadden uitgesproken. Ruim dertig procent van de 4,4 miljoen inwoners van Bosnië is Serviër, 43 procent is moslim en 18 procent is Kroaat.

    • Theo Engelen