Jeltsin geeft kunst terug aan Duitsland

BERLIJN, 22 OKT. De Russische president Boris Jeltsin is bereid een verzameling van 363 tekeningen, aquarellen en schilderijen aan Duitsland terug te geven die Sovjet-troepen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden meegenomen. Dit meldt het vroeger Oostduitse persbureau ADN.

Dit gebaar van "goodwill' wil Jeltsin maken tijdens zijn bezoek aan Duitsland volgende maand, aldus het bericht. De meeste werken, van onder anderen Rembrandt, Raphael, Rubens, Goya en Van Gogh, kwamen uit de Kunsthalle in Bremen. Het museum had Jeltsin verzocht zijn invloed aan te wenden om de werken uit Moskou terug te krijgen. Volgens ADN passert Jeltsin hiermee de Sovjet-minister van cultuur Nikolai Gubenko.

Nadat Duitsland vorig jaar een vriendschapsverdrag sloot met de Sovjet-Unie wordt informeel gesproken over de teruggave van in de oorlog verdwenen kunstwerken. (Reuter)