Inruilpremie

Halleluja de sigaretten worden 75 cent duurder. Niet alleen zal dit schelen in de luchtverontreiniging, maar bovendien hoort bij het rookgedrag dat peuken en pakjes kwistig rondgestrooid worden.

Dit weggooien zou gemakkelijk gereduceerd kunnen worden door een verplichte inruilpremie voor deze verpakkingen in te stellen. Trouwens ook bier- en colablikjes worden veelal door onze rokende medebewoners vrolijk aan de natuur prijsgegeven; ook hiervoor zou een inruilpremie de oplossing kunnen zijn.

Nu de honden. Nederland telt er een slordige 1,5 miljoen. Zij poepen er lustig op los, hetgeen niet best is voor ons grondwater. Men laat zijn hond(en) - tegenwoordig bij voorkeur tenminste twee - in principe loslopen waar aanlijnen verplicht is. Daar is weinig controle op, daar toezicht te kostbaar is.

Ook hiertegen zou verhoging van de hondenbelasting effectief kunnen werken. Verder vraag ik mij af of honden niet evenals mensen getraind kunnen worden om gebruik te maken van hondentoiletten (een op het riool aangesloten gebiedje van kunstgras, voorzien van afvoer op het riool). Het schijnt dat er reeds proeven in deze richting gaande zijn. Hoelang nog laat een meerderheid van niet-rokers en niet-hondenhouders zich ringeloren door een minderheid?

    • E. Lopes Cardozo