Amsterdam trekt minder toeristen

AMSTERDAM, 21 OKT. De Golfoorlog en de politieke onrust in Joegoslavië heeft ook zijn weerslag gehad op het toeristenbezoek aan de hoofdstad. Na het recordjaar 1990, toen Amsterdam 1,9 miljoen verblijfstoeristen trok, verwacht de VVV Amsterdam voor 1991 een daling van 7,5 procent.

Deze prognose is gebaseerd op de statistische gegevens tot en met augustus. Daarbij moet worden aangetekend dat in 1990 de grote Van Gogh-tentoonstelling extra veel bezoekers naar Amsterdam trok.

De top-zeven van het Amsterdamse toerisme (naar nationaliteit) bestaat uit: Engeland (van januari tot augustus 1991 211.016 verblijftoeristen) de Verenigde Staten (125.634), Duitsland (123.854), Italië (96.864), Frankrijk (92.793), Spanje (66.438) en Nederland (68.966).

Vooral het toerisme uit de zogenoemde lange afstandsmarkten vertoonde een sterke terugval vanwege de Golfoorlog en de onrust in Oost-Europa. Het bezoek uit de Verenigde Staten daalde tot en met augustus met bijna een derde. Datzelfde gold voor het aantal Italianen. In de eerste acht maanden van 1991 telden de Amsterdamse hotels in totaal 12 procent minder gasten dan in diezelfde periode vorig jaar.

Het toerisme uit Groot-Brittannië bleef zich daarentegen gunstig ontwikkelen, met een stijging tot en met augustus van 6,5 procent. Voor heel 1991 verwacht de VVV 10 procent meer Britten in Amsterdam. Ook het aantal Duitse bezoekers stijgt sterk -- men verwacht een stijging van 14 procent. De VVV verwacht dan ook dat het toerisme naar de hoofdstad zich het laatste kwartaal van 1991 redelijk zal herstellen.

In vergelijking met de andere grote Europese steden doet Amsterdam het overgens niet slecht. Zo is het toerisme in Parijs met 22 procent teurggelopen, in Berlijn en Rome met 15 procent en in Wenen en Londen met 12 procent.