Ajax ook in Erfurt aanvallend

AMSTERDAM, 22 OKT. Louis van Gaal is gewend niet om dingen heen te draaien. “Erfurt heeft minder niveau dan Ajax. Wij zijn huizenhoog favoriet voor deze Europese ontmoeting. Zelfs in de uitwedstrijd zullen we het spel moeten maken.”

Van een gemakkelijke opdracht wil hij desondanks niet spreken. “Erfurt speelt slecht in de competitie, maar stunt in de Europa Cup en de nationale beker. Wij moeten oppassen. Ajax heeft het vaak moeilijk tegen dit soort tegenstanders. We zullen scherp, geconcentreerd moeten spelen, niet met te veel man voor de bal gaan lopen. Dan moet het lukken.”

Van Gaal verwacht niet dat de spelers nadeel zullen ondervinden van de verloren slag in Eindhoven. “We hebben daar veel kracht verspeeld, maar twee inspanningen per week moet mogelijk zijn. Alleen Wouters en Winter hebben lichte problemen. We zullen echter met dezelfde zestien als zondag naar Erfurt reizen.” Kreek, Alflen, Petersen en Willems zijn geblesseerd.

Hoe aanvallend Ajax in Europese confrontaties precies kan spelen weet Van Gaal niet precies. “In afgelopen seizoenen hebben we tegen Sporting Lissabon en Austria Wien veel kansen gecreëerd, maar bleven we wel steeds op de nul staan. Dat mag niet weer gebeuren. Aan de andere kant is de ploeg van nu wat anders van samenstelling, zijn sommige spelers rijper geworden. We zullen zien wat de beste variant is.”

Josip Kuze, de Joegoslavische trainer van Erfurt, hoopt op een zeer aanvallend Ajax. “Normaal gesproken spelen ze zonder libero. Wellicht dat daarin onze kans schuilt. Verder zie ik weinig mogelijkheden. Ik heb Ajax tegen PSV fantastisch zien voetballen. De ploeg is absoluut favoriet.” (ANP)