"Westerse gijzelaar binnen 24 uur vrij'

BEIROET, 21 OKT. De pro-Iraanse groepering Islamitische Jihad voor de Bevrijding van Palestina heeft vanmorgen aangekondigd dat zij binnen 24 uur een Amerikaanse gijzelaar zal vrijlaten. Israel heeft vanmorgen 14 Arabische gevangenen vrijgelaten, die in Zuid-Libanon werden vastgehouden.

Islamitische Jihad, dat de Amerikanen Jesse Turner en Alann Steen in handen heeft, deed zijn aankondiging in een schrijven in Beiroet dat vergezeld ging van een foto van Jesse Turner, waarop deze was te zien in een trainingspak. Turner keek in de lens met een verwilderde blik. In de verklaring stond dat Islamitische Jihad haar besluit had genomen nadat ze had gehoord van de Verenigde Naties, die al geruime tijd pogen te bemiddelen in de gijzelaarskwestie, dat Israel enkele Arabische gevangenen zou vrijlaten.

De 44-jarige Turner, een hoogleraar informatica, en de 52-jarige Steen, hoogleraar massacommunicatie aan een universiteit in Beiroet, werden in januari 1987 ontvoerd door een aantal gewapende mannen die zich hadden vermomd als politie-agenten.

Ooggetuigen zeiden vanmorgen dat de door Israel vrijgelaten Arabieren de Khiam-gevangenis in Zuid-Libanon per bus verlieten. Ze werden vervolgens overgebracht naar het plaatsje Marjayoun, binnen de zogeheten "veiligheidszone' van Israel.

Bronnen in Beiroet wisten intussen te melden dat een team van het Internationale Rode Kruis uit de Libanese hoofdstad was vertrokken in de richting van Zuid-Libanon om voorbereidingen te treffen voor de overdracht van de vrijgelaten Arabieren.

Israel heeft steeds geëist dat het betrouwbare informatie zou krijgen over het lot van zes Israelische militairen die vermist waren geraakt, alvorens het meer Arabische gevangenen zou vrijlaten. Naar verluidt kreeg Israel zaterdag te horen dat de vermiste soldaat Yossi Fink dood was. (Reuter, AFP)