Minder veilige seks; gonorroe neemt toe

AMSTERDAM, 21 OKT. Safe seks is op zijn retour, zo blijkt uit de cijfers over 1990 van de geslachtsziektenbestrijding van GG en GD Amsterdam. Voor het eerst in vijf jaar is het aantal meldingen van de geslachtsziekte gonorroe bij de GG en GD weer gestegen: van 888 in 1989 in 1084 in 1990. Het aantal gonorroe-gevallen als gevolg van anaal contact onder homoseksuelen verdubbelde. Deze cijfers komen over een met een landelijke stijging van het aantal gonorroe-gevallen. De ziekte syfilis heeft daaentegen in 1990 geen terrein gewonnen.

Professor Coutinho van de GG en GD Amsterdam noemt de cijfers verontrustend. “Met name bij homoseksuele mannen merken we dat de angst voor aids is teruggelopen. Onze indruk is dat veel homoseksuele mannen die onder indruk van de aids-epidemie hun levenspatroon hadden gewijzigd, dat oude patroon nu weer oppakken.”

Uit een meerjarige studie onder een grote groep homoseksuele mannen blijkt ook het aantal besmetting met het HIV-virus voor het eerst sinds 1985 weer te zijn toegenomen. In 1989 werd slechts één procent van de groep besmet, vorig jaar is dat opgelopen tot drie procent. De voorlopige cijfers over 1991 wijzen erop dat die trend zich zal doorzetten. De stijging strookt met de hardnekkige geruchten over "wilde' vakanties in Thailand en de terugkeer van de zogeheten 'dark rooms' achter homobars, ruimten waar homoseksuele mannen met anonieme partners en zonder voorzorgen de liefde bedrijven.

Verreweg het grootste deel van de gonorroe-besmettingen is overigens het gevolg van heteroseksuele contacten. Coutinho denkt dat de afnemende populariteit van safe seks onder hetero's een andere oorzaak heeft: “Nu heteroseksuelen over de eerste schrik heen zijn, beseffen ze dat het risico van besmetting met het HIV-virus voor hen toch betrekkelijk klein is.”