Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Lifestyle

Grafiek: Van elke vijf auto's die in Nederland ...

Grafiek: Van elke vijf auto's die in Nederland rondrijden zijn er gemiddeld tweeuitgerust met een trekhaak.

Nederland steekt hiermee met kop en schouders uit boven de rest van Europa. In België heeft een kwart van de auto's een trekhaak en in Griekenland heeft slechts één op de twintig automobilisten de auto van een trekhaak voorzien. Jaarlijks laten circa 150.000 Nederlanders een trekhaak aan hun auto monteren. Denen kopen relatief de meeste caravans. Jaarlijks worden in Denemarken per 1000 auto's zestig caravans aangeschaft. Voor Nederland ligt dit op ruim 43 caravans. Het gros hiervan wordt gemporteerd uit Duitsland. Nederland produceert per jaar zo'n 4.100 caravans, terwijl de totale afzet in 1990 op 22.000 stuks lag. Voor de producenten van caravans ziet de toekomst er rooskleurig uit. Nu het IJzeren Gordijn is verdwenen willen veel Oosteuropeanen op vakantie. Na de tent is de caravan de goedkoopste manier om dit te doen. Ook in de zuidelijke landen in Europa, met name in Spanje en Portugal, wint de caravan aan populariteit.