Feyenoord verslaat nu ook RKC in het eigen "stadion'

WAALWIJK, 21 OKT. Feyenoord wil de koppositie op de ranglijst kennelijk zo lang mogelijk prolongeren. De Rotterdamse club overwon gistermiddag in de uitwedstrijd tegen RKC de vrees die op basis van de statistieken gerechtvaardigd leek. Feyenoord won, zij het in de laatste minuut, met 2-3 en ziet de mentale weerbaarheid allengs groeien.

De weidse benaming van "Sportpark Olympia' doet een voetbalbolwerk vermoeden. Maar de locatie van het "stadion', aan de Akkerlaan in Waalwijk, neemt die eerste illusies onmiddellijk weg. En een club die zijn thuiswedstrijden in De Kuip afwerkt, hoeft al helemaal niet te schrikken van een bezoek bij RKC dat hooguit 6200 supporters kan ontvangen. Gisteren zorgde de wedstrijd tegen het thans weer als topclub door het leven gaande Feyenoord voor een bijna uitverkocht huis. In vocaal opzicht won de Rotterdamse aanhang het van de RKC-supporters. En ook op het veld troefde Feyenoord de Waalwijkers uiteindelijk af.

Dat is een prestatie die nog maar drie keer eerder door een vertegenwoordiger van de "gevestigde' top-3 (Ajax, PSV en Feyenoord) werd geleverd. In het eerste seizoen eredivisie ('88-'89) won RKC van Ajax (3-1) en dwong PSV (0-0) en Feyenoord (1-1) een gelijkspel af. In de daaropvolgende seizoenen liet PSV zich niet meer verrassen (twee keer 0-3 winst) en boekte Ajax een overwinning ('89-'90: 0-3) en een gelijkspel (1-1 vorig seizoen) maar was het Feyenoord dat zich nog twee keer (met 3-0 en 1-0) liet ringeloren.

IJverige Waalwijkse cijferaars stelden bovendien vast dat sinds 17 maart van dit jaar (0-3 tegen PSV) thuis niet meer was verloren. En om de Rotterdamse illusies maar meteen volledig weg te nemen werd er in het programmaboekje fijntjes op gewezen dat RKC eerder dit seizoen Vitesse op Olympia de status van koploper ontnomen had.

Zover kwam het gistermiddag niet, al hing er lange tijd een nieuwe sensatie in de lucht. Nadat Feyenoord binnen het kwartier op voorsprong kwam via een strafschop van Rob Witschge, bracht Harry Decheiver met zijn tiende competitiedoelpunt RKC op gelijke hoogte. Op slag van rust kwam daar voor Feyenoord nog een gevoelige tik bovenop toen scheidsrechter Uilenberg - door Decheiver in het programmaboekje nog als slechtste leidsman aangeduid - RKC een strafschop toekende die Marcel Brands benutte.

De centrumverdediger van RKC loofde na afloop de veerkracht die Feyenoord toonde na de tweede tegentreffer op wat in het voetbal een psychologisch belangrijk moment heet te zijn. Brands herinnerde zich nog maar al te goed de twee seizoenen die hijzelf bij de Rotterdamse club in dienst was. Destijds bracht een enkel tegendoelpunt de Feyenoorders bij wijze van spreken al tot pure wanhoop. “Maar dat kwam vooral door de bestuurlijke chaos die er toen heerste. Voetballers die met randproblemen te maken krijgen, worden zelf probleemgevallen op het veld. De beste voorbeelden zijn Blinker en Taument. Die zijn jong en gedijen het best in een rustige omgeving. Het is geen toeval dat die twee dit seizoen uitblinken”, verklaarde Brands.

De herwonnen zelfverzekerdheid was er volgens trainer Wim Jansen evenwel bijna de oorzaak van dat Feyenoord voor het derde achtereenvolgende seizoen een nederlaag moest incasseren. Na de 1-0 voorsprong had hij het gevoel dat zijn spelers dachten “dat ze er al waren.” En toen Feyenoord tien minuten voor tijd nog steeds met 2-1 achter stond was Jansen er even van overtuigd dat de Europa Cupwedstrijd van woensdag tegen Sion door de hoofden spookte. Want voetballers die bovenaan staan, dwalen nog wel eens af naar echte topwedstrijden, zelfs als ze met 2-1 achterstaan op Sportpark Olympia. Uiteindelijk bleven Fräser (2-2 in de 81e minuut) en Kiprich (met het winnende doelpunt in blessuretijd) toch bij de les.

    • Leon van Eijndhoven