Duitse fabrikant komt terug op prijsverhoging van de pil

UTRECHT, 21 OKT. De Duitse geneesmiddelenfabrikant Schering zal de op 1 juli ingevoerde prijsverhoging van zijn anti-conceptiepillen (Microgynon 30 en Trigynon) ongedaan maken. Ook fabrikant Wyeth (Trinordiol) overweegt zijn prijzen te verlagen. Volgens Schering Nederland is de omzet van deze pillen de laatste drie maanden sterk gedaald doordat apothekers bij de inkoop hun toevlucht zoeken in goedkopere, parallel geimporteerde pillen.

Beide mededelingen komen enkele dagen nadat staatssecretaris Van Rooy (economische zaken) bekendmaakte dat zij de fabrikanten die hun prijzen hebben verhoogd wil dwingen deze verhoging weer ongedaan te maken.

Vrijwel tegelijk met de invoering van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) op 1 juli kondigden veel fabrikanten een prijsverhoging aan voor hun anti-conceptiepillen, met als gevolg dat veel vrouwen moeten bijbetalen. Zij krijgen immers maar een bepaald bedrag, vastgelegd in het GVS, vergoed en moeten het prijsverschil zelf voor hun rekening nemen. Van Rooy stelde een onderzoek in naar die plotselinge algemene prijsverhogingen en zei vorige week op grond van de uitkomsten van dat onderzoek een prijsmaatregel te overwegen.

Zowel Schering als Wyeth ontkennen dat de prijsverlaging daar iets mee te maken heeft. Schering-directeur A. Houba: “Het hele GVS is een prijsmaatregel. We hadden nooit gedacht dat de staatssecretaris daar bovenop met nóg eens een prijsmaatregel zou komen.” De limitering van prijzen in het GVS maakt het volgens Houba onmogelijk met nieuwe middelen op de markt te komen. “We hebben al een nieuwe anti-conceptiepil geregistreerd, maar die brengen we dus niet in de handel omdat die duurder is dan de GVS-limietprijs en dan wordt het niet voorgeschreven. Daar zijn wel tien, twaalf jaar aan intensief onderzoek met geweldige kosten aan vooraf gegaan”, aldus Houba. (ANP)