Bloemendaal raakt oververhit in topduel tegen HGC; "Dit is doodzonde. Het is zo'n leuk spelletje'

BLOEMENDAAL, 21 OKT. Door de rechtstreekse reportage van PSV-Ajax was er gisteravond geen plaats in Studio Sport voor de topper in de hockeycompetitie tussen Bloemendaal en HGC. Daar waren de hockeyers in eerste instantie helemaal niet blij mee, maar na afloop heerste er juist opluchting over het ontbreken van tv-beelden. Het duel in Bloemendaal kende namelijk een ongewoon chaotische tweede helft en was geen reclame voor het hockey. De thuisclub eindigde de wedstrijd met negen spelers. Bovelander en Kooijman werden uit het veld gestuurd. Over de opmerkelijke uitslag - 3-1 voor HGC - sprak bijna niemand.

Pieter Offerman, de coach van de titelhouder, zei ook zonder aarzelen meer moeite met de twee rode kaarten te hebben dan met de nederlaag. Hij verweet Bovelander en Kooijman amateuristisch gedrag en noemde de straffen voor die spelers terecht. Floris-Jan Bovelander, de aanvoerder van Bloemendaal, was twaalf minuten in de tweede helft de eerste die door arbiter Bisschop naar de kant werd gestuurd. Hij maakte een schoppende beweging naar tegenstander Neuberg die hem tot twee keer toe fel had geattackeerd.

Andere Bloemendaal-spelers reageerden vervolgens furieus op Bovelanders verwijdering. Ze bleven de arbiters met protesten bestoken en maakten onnodige overtredingen. Cees-Jan Diepeveen kreeg van de scheidsrechter aan de andere kant, Hinfelaar, een gele kaart wegens het maken van opmerkingen en moest voor vijf minuten het veld uit. Daarna volgde Hendrik Jan Kooijman die de 'vogelvrije' Neuberg (“Ik zou ook liever met elf tegen elf zijn geëindigd”) tegen de grond duwde. Ook hier aarzelde Bisschop, politiecommissaris uit Raalte, geen moment om rood te geven. “Dergelijke zaken”, oordeelde de arbiter, “horen niet thuis op het hockeyveld”. En dus zaten er bij Bloemendaal binnen een paar minuten ineens drie zondaars naast elkaar op de bank, samen nota bene goed voor 558 interlands.

Dat was voor coach Offerman het sein om het overgebleven deel van zijn team midden in het veld toe te spreken. Na afloop deed hij dat in de kleedkamer weer. “Ik dacht dat het wel even nodig was om ze te laten afkoelen.” Het bleef in de laatste twintig minuten uiteindelijk vrij rustig. Bloemendaal gaf met twee spelers minder HGC zelfs nog redelijk partij. De bezoekers konden pas vlak voor tijd via een derde doelpunt, van Gijs Weterings, de winst definitief veilig stellen. Weterings had in de eerste helft uit een strafcorner ook al gescoord en Robbert Delissen zorgde na één van de fraaie aanvallen van HGC voor 2-0. Vlak voor rust scoorde Bas Meurs, de van SCHC overgekomen nieuwste aanwinst op't Kopje, voor Bloemendaal tegen.

Bloemendaal heeft de naam een team te zijn dat snel zijn kookpunt bereikt. Vooral Kooijman en Diepeveen zijn bloedfanatieke spelers. Met name als het niet draait in het team roeren ze onophoudelijk hun mond, tegen ploeggenoten, tegenstanders en scheidsrechters. Uit het verleden zijn meerdere incidenten bekend, zoals die van gisteren. Diepeveen kreeg in twee achtereenvolgende Europa-Cuptoernooien een rode kaart en afgelopen seizoen werd hij in de competitieduel in en tegen Tilburg uit het veld gestuurd en liepen drie andere spelers tegen geel aan.

Dergelijke excessen worden binnen de vereniging zeker niet op prijs gesteld. Voorzitter Lo van Noordwijk veroordeelde eerder openlijk het gedrag in het veld van spelers van Bloemendaal. Hij schreef er een verhaal over in het clubblad en sprak het eerste elftal al eens vermanend toe. Ook gisteren voelde Van Noordwijk zich niet prettig. “Dit is doodzonde. Het is zo'n leuk spelletje”, zei hij met somber gelaat. Hij wilde echter nog niet spreken van maatregelen tegen de betreffende spelers. “Maar van Bloemendaal is bekend dat er adequaat op bijzondere gebeurtenissen wordt gereageerd, zowel op positieve als negatieve.” Het bestuur zal Bovelander en Kooijman ongetwijfeld schorsen. Voor één wedstrijd, verwachten beide spelers zelf. En dat wordt volgens de twee ook de straf die de hockeybond voor die rode kaarten zal uitspreken.

De twee boosdoeners bekenden schuld na afloop. “Ik ben een stomme vent”, vond Kooijman. “Ik had me met mijn ervaring moeten beheersen.” Bovelander, die nog nooit eerder in zijn carrière een rode kaart had gekregen, zei niet te weten waarom hij ineens over de scheef was gegaan. “Ik kreeg een hak en nog een hak. Maar dat gebeurt wel meer. Dan duw en trek je een beetje, maar nu deed ik het op deze manier. Dat was stom. Ik weet het.”

Kooijman vond wel dat de arbitrage ook iets te verwijten was. “Het is toch niet normaal dat Bovelander rood krijgt en Neuberg geen groen of geel, niks. Het fluiten in Nederland wordt slechter en slechter.” De hockeyende dokter werd in zijn kritiek gesteund door tegenstander HGC. De leiding van de Wassenaarse ploeg vond dat de verkeerde arbiters voor het topduel waren aangesteld. “Deze twee kerels zijn nieuw in de hoofdklasse. Dan vraag je toch om problemen”, aldus manager Jan Carel Strick van Linschoten. HGC-coach Mark Bouwman was van mening dat de wedstrijd tussen Bloemendaal en zijn ploeg, de nummer één en twee van de afgelopen competitie, te vroeg in het seizoen was gepland. “Dan is het een gewone wedstrijd en krijg je dus ook niet de beste scheidsrechters.”

Cees-Jan Diepeveen sprak ver na afloop in de gang van het clubgebouw de wens uit dat er een les uit de incidenten zal worden getrokken. De 34-jarige veteraan vindt dat er meer overleg tussen spelers en arbiters moet komen in het nationale hockey. “We lopen wel met zijn allen te kankeren, maar niemand doet verder iets en dus verandert er ook niets.” De eerlijke Bloemendaal-coach Offerman bleef er echter bij dat de irritaties bij zijn ploeg in het begin van de tweede helft niet waren ontstaan door de manier waarop de heren Bisschop en Hinfelaar het duel leidden, maar “heel gewoon” door de opgelopen achterstand van 2-1. “We wilden van dat lastige HGC winnen. Doodsimpel.”

    • Hans Klippus