Aartsrivalen Real Madrid en Barcelona in matig duel naar puntendeling: 1-1; Bedreigde trainers nemen geen risico's

MADRID, 21 OKT. "Don Leo' mag zich voorlopig aan de jeugd blijven wijden. De technisch directeur van Real Madrid zag zaterdagavond vanaf de tribune hoe "zijn' elftal 1-1 gelijkspeelde tegen de FC Barcelona. De positie van trainer Radomir Antic, die nog geen van de zes competitiewedstrijden verloren heeft en hardnekkig weigert zelfs maar met Beenhakker te praten over de opstelling van de ploeg, is daarmee weer even veiliggesteld. Hetzelfde geldt voor Johan Cruijff, die na afloop van de wedstrijd zelfverzekerd meedeelde dat zijn aanblijven ondanks de zwaar tegenvallende resultaten (vijf punten uit zes wedstrijden) in het geheel niet ter discussie staat.

Nu wil het geval dat Cruijff inderdaad beschikt over de meest loyale voorzitter van het westelijk halfrond, die keer op keer verzekert dat hij er niet van houdt om trainers voor het aflopen van hun contract weg te sturen. Maar zelfs deze Josep Nuñez vond het in de dagen voor de wedstrijd nodig om te laten weten dat Cruijff er goed aan zou doen om voorlopig maar even zijn mond te houden. “Mijn ervaring zegt me dat de successen van Barcelona altijd op rust gebaseerd zijn geweest. Als ik een raad aan Cruijff mag geven, dan zou ik zeggen dat hij zich vergist heeft door het doen van zijn jongste uitspraken,” zei Nuñez. Cruijff heeft in de afgelopen weken achtereenvolgens de Spaanse voetbalbond, de scheidsrechters, het eigen publiek, de mentaliteit van zijn spelers en het bestuur van Barcelona mede verantwoordelijk gesteld voor het uitblijven van behoorlijke resultaten. “We zullen maar zeggen, dat het door de zenuwen komt,” zei een ander bestuurslid, vergoelijkend, in het dagblad El Pais.

De zenuwen waren er ongetwijfeld ook verantwoordelijk voor, dat de altijd zwaar beladen ontmoeting tussen de aartsrivalen Madrid en Barcelona een in ieder opzicht matige wedstrijd werd. De twee in het nauw gedreven trainers Antic en Cruijff hadden gekozen voor een defensieve opstelling met maar één spits, terwijl ze op het eerste gezicht toch beiden goede redenen hadden om in de aanval te gaan. Antic, omdat hij thuis speelde en een zege zijn ploeg aan de kop van de ranglijst zou hebben gezet, die nu door Atletico de Madrid wordt aangevoerd. Cruijff, omdat hij een overwinning hard nodig heeft om iets van de enorme achterstand in te lopen en nu eenmaal de profeet van het aanvallend voetbal is.

Real Madrid kon ter verdediging van de voorzichtigheid aanvoeren dat de selectie vorige week door een griepepidemie werd getroffen, die maar liefst zeven basisspelers enige dagen had geveld. Centrale verdediger Ricardo Rocha kon zaterdagavond alleen met behulp van de injectiespuit het veld op worden geholpen. Na rust moest hij echter rillend en snotterend verstek laten gaan. In de tweede helft werd duidelijk waarom de Braziliaan nu al als de beste aankoop van voorzitter Mendoza wordt beschouwd: Barcelona kreeg toen duidelijk overwicht en schiep verreweg de meeste kansen, die echter geen van alle in een doelpunt resulteerden. Alleen Ronald Koeman wist in de 57ste minuut een strafschop te benutten.

“Het was het gebruikelijke beeld: we kunnen niet afmaken,” zei Cruijff na afloop. “Voor hetzelfde geld had het ook 3-1, 4-1 kunnen zijn. Waar het aan ligt? Gebrek aan discipline, inzet, concentratie en dat soort details.” Zijn vaste critici in de Spaanse pers zoeken de schuld voor het zwakke optreden van Barcelona echter in de eerste plaats bij de trainer, die door zijn voortdurende kritiek, zijn experimenteerlust en zijn onbegrijpelijke wissels voor grote onzekerheid in het elftal zou hebben gezorgd. Zelfs de behoudende opstelling van eergisteren was niet helemaal van nieuwigheden ontbloot: de linksbenige Begiristain zag zichzelf voor het eerst op rechts geplaatst en de rechtse Eusebio moest op de linkerhelft dienstdoen. Wat de achtergrond van die wissel ook geweest moge zijn, zeker is, dat Barcelona overal op lijkt maar niet op de uitgebalanceerde ploeg die je zou verwachten nadat één en dezelfde man er nu al voor het vierde seizoen in alle rust aan heeft kunnen bouwen. Een man bovendien, die met een bijzonder royaal budget is uitgerust. De nieuwste aankoop, Richard Witschge, stond zaterdag overigens niet opgesteld.

Madrid lijkt na het rampseizoen '90-'91 aan de beterende hand. Er wordt vooral gescoord uit snelle counters, voor een zorgvuldige opbouw van de aanval is er te weinig samenhang. Dat is niet in de laatste plaats de schuld van de met veel moeite, dankzij het uiteenvallen van de Joegoslavische voetbalbond en een cheque van negen miljoen gulden, binnengehaalde Kroaat Robert Prosinecki. De van Rode Ster afkomstige middenvelder deed pas voor de tweede keer in dit seizoen mee en was met gemak de hardst werkende man van het veld. In de negentiende minuut maakte hij vanuit een vrije trap het eerste doelpunt van de wedstrijd.

Na afloop verzekerde Cruijff het groepje Nederlandse sportjournalisten dat als zijn vaste claque naar Madrid was gekomen, dat FC Utrecht aanstaande woensdag beslist niet kansloos is tegen het huidige, onevenwichtige Real Madrid. Ronald Koeman was het helemaal met hem eens. Antic leek zich echter nog weinig zorgen over de ontmoeting te maken. Hij had zich wat videobanden van de tegenstander laten sturen, maar wist geen namen te noemen van spelers die indruk op hem hadden gemaakt. Barcelona speelt woensdag een vermoedelijk veel zwaardere wedstrijd in het Camp Nou-stadion tegen de FC Kaiserslautern. Een overwinning tegen Atletico Madrid, vorige week in de nationale "supercup', en het gelijkspel van zaterdag hebben het elftal weer enige moed gegeven. Maar er ontbreekt nog veel voor het weer de enthousiaste ploeg is die de fanatieke socios vorig jaar in vuur en vlam wist te zetten.

    • H. M. van den Brink