V & D verwijt bonden aanslag op bedrijf

ROTTERDAM, 19 OKT. De directie van Vroom & Dreesmann verwijt de dienstenbonden FNV en CNV “een regelrechte aanslag op de onderneming” te plegen. De dienstenbonden hebben opgeroepen om aanstaande woensdag het werk neer te leggen. V & D verwacht dat meer dan twintig van de 58 filialen moeten sluiten. De stakingsdag valt in het "prijzencircus', een actieweek waarin V & D vijftig procent meer omzet hoopte te boeken.

V & D-directievoorzitter drs. P.E. Hamming heeft gedreigd met juridische stappen tegen de bonden. Volgens hem zullen financiers en leveranciers het vertrouwen in de warenhuisketen kwijtraken, wanneer de resultaten dit jaar even desastreus zijn als vorig jaar. Toen boekte V & D een verlies van zeventig miljoen gulden.

De warenhuisketen verwacht komende woensdag een omzetderving van zestig miljoen gulden en een verlies van vier à vijf miljoen gulden. Dat verlies komt bovenop de 62 miljoen gulden verlies voor dit jaar, die Hamming vorige maand voorspelde. Na woensdag rest nog maar drie à vier miljoen van de grens, die het moederconcern Vendex gesteld heeft voor het doen van nieuwe investeringen.

Onderhandelaar voor de Dienstenbond FNV, L. Voormeulen, heeft gezegd in Het Parool dat hij na woensdag estafettestakingen zal organiseren. “Ik besef terdege dat wij V & D kapot staken maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt volledig bij Hamming”.

De Dienstenbonden FNV en CNV willen woensdag staken, omdat V & D geen garantie wil geven dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen bij een reorganisatie van het kader, waarbij 450 arbeidsplaatsen vervallen. Volgens Hamming is de prikkel voor ontslag nodig, omdat het anders jaren kan duren voordat de organisatie op orde is. Hij wijst erop dat V & D dit instrument bij voorgaande reorganisaties niet vaak heeft gebruikt: het aantal medewerkers is met 1800 gedaald, terwijl er nog geen twintig mensen zijn ontslagen.

V & D is ook boos op de Dienstenbond FNV, omdat de bond niet langer bereid is in 1992 vrije dagen in het kader van de arbeidstijdverkorting in te leveren. “Het bedrijf denkt dat werknemers bereid zijn om in te leveren, terwijl tegelijkertijd collega's de kans lopen om ontslagen te worden”, aldus de bond.

Volgens Hamming komt de bond daarmee terug op een principe-besluit van begin dit jaar. “Dit is in flagrante strijd met de afspraken”, aldus Hamming. Hij verwijt de bond bovendien "pure misleiding'. Volgens Hamming voedt de Dienstenbond FNV het verhaal dat V & D-medewerkers al jaren hebben moeten inleveren. “Zelfs dit jaar is er sprake van een loonstijging van drie procent”, aldus Hamming.