Sovjet-Unie opent eerste beurs voor grondstoffen

MOSKOU, 19 OKT. De Sovjet-Unie, de grootste olieproducent ter wereld, heeft de afgelopen week in Moskou zijn eerste nationale grondstoffenbeurs geopend met een levendige handel olie. De eerste dagen van de beurs waren succesvol door een zekere schaarste aan olieprodukten op de wereldmarkt als gevolg van een stijgende vraag in de Verenigde Staten en onderbrekingen van de produktie en aanvoer door de storm op de Noordzee.

Zowel Russische als Westerse bedrijven kochten in Moskou voorraden ruwe olie en oliebrandstoffen. Het gaat vooralsnog om olie en brandstoffen die de producenten over hebben nadat zij hun quota's aan de staat hebben afgedragen.

Yuri Bondarenko, vice-voorzitter van de grondstoffenbeurs, zei gisteren in een interview dat de beurs is opgericht om het creëren van een markteconomie te bespoedigen. Olie-exploitanten mogen dit jaar 10 procent van hun produktie via de beurs verkopen, aldus Bondarenko. Volgend jaar zal die hoeveelheid waarschijnlijk worden verdubbeld.

Woensdag, de eerste beursdag, werd in Moskou 295.000 ton olie verhandeld voor een totale waarde van 117 miljoen roebel en 26 miljoen dollar. Ongeveer 200.000 ton werd aangekocht door buitenlandse handelaren. Russische handelaren betaalden gemiddeld 800 roebel ter ton en voor buitenlanders was de prijs 130 dollar per ton.

De grondstoffenbeurs heeft tot nu toe 160 aandeelhouders waarvan 70 procent vertegenwoordigers zijn van oliemaatschappijen en 30 procent handelaren. Aandeelhouders uit de Sovjet-Unie hebben 150.000 roebel per aandeel betaald, en buitenlandse ondernemingen 75.000 dollar. (Reuter)