Justitie bevestigt betaling informant zaak-Boerenveen

DEN HAAG, 19 OKT. Het ministerie van justitie geeft toe de Nederlandse informant die in 1986 met zijn inlichtingen de arrestatie in Miami van de Surinaamse topmilitair Boerenveen wist te bewerkstelligen, in 1988 10.000 gulden te hebben betaald.

Het departement ontkent echter dat de betaling verband houdt met een gezamenlijk opereren van de Centrale recherche informatiedienst (CRI) en de Drugs Enforcement Administration (DEA). Volgens minister Hirsch Ballin (justitie) heeft de CRI geen inlichtingen aan de DEA gegeven en is de informant zelf naar de Amerikanen gestapt. “We hebben hem geld gegeven voor in zijn algemeenheid bewezen diensten. De 10.000 gulden had niets te maken met de actie Boerenveen”, aldus een woordvoerster van Justitie.

Volgens het Tweede-Kamerlid Dijkstal (VVD) wordt steeds duidelijker dat de Kamer donderdag bij een debat met Hirsch Ballin en minister Dales (binnenlandse zaken) over de Surinaamse cocaïnehandel “het bos in is gestuurd”. Dijkstal acht het onaannemelijk dat een informant het relatief hoge bedrag van 10.000 gulden krijgt voor algemene diensten.

Het Kamerlid Van der Heijden (CDA) constateert dat ambtenaren op het ministerie van justitie “kennelijk de minister niet goed inlichten”. Ook de PvdA is ontevreden over de wijze waarop de Kamer over dit onderwerp wordt geïnformeerd. Het Tweede-Kamerlid Stoffelen (PvdA) wil uiterlijk binnen twee weken een nieuw openbaar Kamerdebat over de Surinaamse cocaïnehandel.

De VVD overweegt bij dat debat een motie in te dienen waarin wordt geëist dat de informatievoorziening wordt verbeterd. “Het ministerie van justitie is niet alert op alle informatie die er bij de CRI ligt. Dat was ten tijde van de vorige minister (Korthals Altes, red.) al zo en de situatie is er onder Hirsch Ballin niet beter op geworden”, aldus Dijkstal.