Introvert begin van October Meeting

Concerten: opening van de October Meeting 1991 met o.a. Marylin Crispell, Guus Janssen, Michiel Scheen en Paul Bley (toetsen), Jacques Palinckx (gitaar) en Gerry Hemingway (slagwerk). Gehoord: Christofori en BIMhuis, Amsterdam.

De Meeting wordt vandaag voortgezet in Amsterdam (Stedelijk Museum 15.00 uur met o.a. George Lewis), Christofori (18.00 uur met o.a. Steve Beresford), BIMhuis (21.00 met o.a. Anthony Braxton) en Den Haag (Korzo 21.00 uur met o.a. Earl Howard). Beheersing, afgemetenheid en introvertie kenmerkten de opening van de October Meeting 1991 gisteren in Amsterdam. Het zijn geen begrippen die men onmiddellijk met jazzmuziek associeert maar deze Meeting is dan ook geen gewoon festival. Anders dan bij de meeste jazzfestivals, gaat het namelijk niet om gevestigde groepen die hun naam komen bevestigen, maar om onverwachte combinaties en confrontaties van en tussen musici die elkaar in sommige gevallen alleen maar van platen of cassettes kennen. Lag het hieraan dat de vlam bij deze opening maar zelden in de pan sloeg? Was het ontbreken van typische ritmesecties er de oorzaak van dat de voor de jazz zo kenmerkende swing vrijwel volledig ontbrak? Kwam het door de dominante positie van de toetsinstrumenten dat de blues nauwelijks een rol speelde? Dat de meest "lopende' muziek van de avond werd gespeeld door het trio van pianiste Marylin Crispell, bassist Mark Dresser en slagwerker Gerry Hemingway kon bijna geen toeval zijn. De musici kennen elkaar van het Anthony Braxton Quartet en konden zich daardoor makkelijker laten gaan. Dat pianiste Marylin Crispell zich met een slecht gestemde vleugel moest behelpen was nogal merkwaardig gezien het feit dat de pianofirma Christofori dit concert presenteerde.

Tekenfilm

Het in het BIMhuis opgestelde assortiment toetsinstrumenten, variërend van trapharmonium tot Yamaha DX7, kwam beter tot zijn recht, met name in Tra, een compositie van gitarist Jacques Palinckx. Zachtvliedend getwinkel streelde het oor waarbij het oog zich menige aardige tekenfilm voor kon stellen. Feller kwam Palinckx zelf voor de dag Again een in moten gehakte versie van de overbekende musicaldeun My Favourite Things. Rock, punk en heavy metal, voorzien van de erbij passende motoriek, bij vlagen was het heel spannend.

Van wat de October Meeting verder nog bieden gaat, gaf de opening nieuwsgierig makende voorproefjes: Guus Janssen spits hamerend op het clavecimbel net als op zijn laatste cd, de droogkomiek Steve Beresford nerveus springend tussen vleugel en elektrodoos en de loner Paul Bley, die door preludeert alsof hij vergeefs op een telefoontje wacht.

De musici hebben elkaar nu gezien en gehoord, de echte "meeting' kan beginnen.

    • Frans van Leeuwen