Haagse binnenstad ondergaat metamorfose

DEN HAAG, 19 OKT. Het aanzien van de Haagse binnenstad zal de komende jaren drastisch wijzigen. Naast het Centraal Station wordt het kolossale kantoor van het ministerie van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer gebouwd. Aan het eind van het Spui is de nieuwbouw van de Tweede Kamer ver gevorderd. En hoewel het bouwen van het stadhuis in het centrum nog op zich laat wachten - er gaapt al maanden roerloos een reusachtige bouwput - wordt in februari begonnen met een nieuwbouwproject schuin aan de overkant, waar nu het Haags Modehuis is gevestigd.

Het gaat om een 51 meter hoog complex met een parkeergarage, winkels, kantoren en woningen. Het plan is ontworpen door de Amsterdamse architect Cees Dam. De kantoortoren heeft scherpe verticale lijnen, in tegenstelling tot de ronde bibliotheek op het stadhuiscomplex van Richard Meier en de vierkante nieuwbouw van de Kamer.

De "toren van Dam' wordt opgetrokken in helder glas, de gevels van de woningen in roomkleurig, beige natuursteen. De schoonheidscommissie is inmiddels akkoord gegaan met het plan. Op de begane grond komen winkels, daarboven woningen. De architect gaat uit van twintig kleine studio-achtige flats, "stadsappartementen', aan de kant van het Spui. De twee segmenten krijgen de hoogte van de "stadsplint', zoals die nu wordt bepaald door winkels als V & D, de Bijenkorf, C & A en de Hema: ruim twintig meter hoog. Naar verwachting zal de bouw anderhalf jaar vergen. De kosten van het complex bedragen ongeveer dertig miljoen gulden.