Boete geëist tegen Rost van Tonningen

ARNHEM, 19 OKT. Tegen mevrouw F. Rost van Tonningen, weduwe van de voormalig NSB-voorman, is gisteren voor de rechtbank in Arnhem een boete van vijfduizend gulden geëist. Volgens de officier van justitie, mr. J. Denie, staan in de in december in België uitgegeven memoires van mevrouw Rost van Tonningen “voor joden beledigende” passages.

Eind vorig jaar werden bij een huiszoeking in de villa van Rost van Tonningen delen van de memoires door de politie in beslag genomen. Toen werd onder meer correspondentie gevonden met “lieden die meermalen veroordeeld zijn vanwege hun onfrisse ideeën over het Derde Rijk”, aldus de officier.

Rost van Tonningen werd al twee keer eerder veroordeeld voor het schrijven en verspreiden van racistische geschriften. Eenmaal kreeg zij daarvoor een voorwaardelijke gevangenisstraf. Denie beschouwde echter de passages uit de memoires niet als de kern van het boek en eiste geen gevangenisstraf.

De officier noemde sommige passages in het boek “ronduit grof. Het is een apologie voor haar overleden echtgenoot, die een overtuigd aanhanger van de nazi's was. Het boek kan dus niet anders dan racistisch zijn”, aldus de officier.

De weduwe verweerde zich fel tegen de aanklacht. “Ik noem het een schande hier voor u te moeten staan en mij te moeten rechtvaardigen dat ik in mijn boek historische citaten heb vermeld uit het jaar 1939 waarin het woord "jood' voorkomt, terwijl de tragische moord op mijn hoogstaande echtgenoot bij u buiten beschouwing valt”, aldus Rost van Tonningen.

Een twintigtal aanhangers van Rost van Tonningen demonstreerde aan het begin van de rechtszaak in de hal van de Arnhemse rechtbank.

Uitspraak op 1 november.