Blokker 3

Jan Blokker toont zich typisch een exponent van het arrogante Randstad-denken.

Hij gaat volledig voorbij aan de betekenis van regionale en lokale journalistiek, wanneer hij in het interview met W. Woltz zegt dat journalisten toch eigenlijk wel een academische opleiding moeten hebben gevolgd. In ieder geval enige jaren, voegt hij daar aan toe; op die wijze kan hijzelf ook tot het journalistieke keurkorps behoren. Er zijn natuurlijk heel goede journalisten onder de academici maar er zijn zeer zeker veel journalisten, die ook zonder een (half afgemaakte) academische opleiding voortreffelijk werk doen. Dat geldt voor landelijke, maar vooral ook voor regionale en lokale journalistiek. Een beetje algemene ontwikkeling is wel aan te bevelen, en een of andere (half afgemaakte) studie is ook nooit weg, maar dat dient alleen maar het gemak voor de geboren journalist.

Regionaal en lokaal journalistiek bedrijven is vaak slopend en vraagt om een betrokken (en toch afstandelijke) houding, wat in zo'n geografisch klein gebied niet eenvoudig is. Collega's die regionaal of lokaal werken en dan Volkskrantje of NRC-tje willen spelen komen daarbij bedrogen uit. Voor de regionale en lokale journalisten is het afzien, met liefde en steeds weer met enthousiasme vaak onbenullig agendawerk doen en dat voor sommigen tot aan hun pensioen toe.

Maar daar zal professor Blokker, die waarschijnlijk nog nooit een stukje over een brandje heeft getikt, het in zijn colleges wel niet over hebben.

    • Cor Nijmeijer