Verlies voor AT&T door reorganisatie

Het telecommunicatieconcern AT&T dat sinds kort met het overgenomen NCR ook groot is in computers, heeft in het derde kwartaal een zwaar verlies geleden door het treffen van reorganisatievoorzieningen.

In het derde kwartaal van 1990 boekte "Ma Bell' - zo werd de telefoonreus in vroeger jaren genoemd toen de regionale telefoonnetten in de VS nog tot het concern behoorden - een winst van 803 miljoen dollar. Het positieve resultaat is nu omgeslagen in een verlies van 1,8 miljard dollar. In het derde kwartaal steeg de omzet bescheiden van 10,9 miljard dollar naar ruim 11 miljard dollar.

Het resultaat werd nadelig beïnvloed door de voorzieningen voor reorganisatieplannen die in totaal 4,2 miljard dollar kostten. De voorzieningen waren nodig voor het banenverlies voor 14000 employés (ruim 4 procent van het personeelsbestand). Zonder die voorziening zou er in het derde kwartaal een winst - voor AT&T en NCR samen - van 848 miljoen dollar zijn geboekt, verklaarde de onderneming. Computerfabrikant NCR, in september overgenomen door AT&T met een bod ter waarde van 7,4 miljard dollar, behaalde in het derde kwartaal een negatief resultaat van 82 miljoen dollar met een omzet van 1,37 miljard dollar tegenover een winst van 91 miljoen dollar en een omzet van 1,53 miljard dollar in dezelfde periode van 1990. NCR had evenals de hele branche last van de recessie in de computersector. AT&T is inmiddels ook begonnen met de reorganisatie van NCR.

De omvangrijke reservering die AT&T heeft getroffen komt niet als een verrassing. Al in juli kondigde AT&T recordvoorzieningen aan om de kosten van de integratie tussen AT&T en NCR te dekken.