Sony moet buikriem aanhalen

TOKIO, 18 OKT. Het Japanse concern voor consumentenelektronica Sony, een van de grootste concurrenten van Philips, moet bezuinigen door de slechte gang van zaken in Japan en andere afzetmarkten. Voor volgend boekjaar 1992-93, dat begint op 1 april, zal de onderneming twintig tot dertig procent minder investeren. Dit is bekendgemaakt door Sony.

Het Japanse bedrijf steekt maximaal 135 miljard yen (ƒ 1,87 miljard) minder in het bedrijf. In het huidige boekjaar investeert Sony nog 450 miljard yen.De electronicagigant wil bepaalde plannen niet annuleren, maar streeft er naar de investeringen over een aantal jaren uit te smeren.

Volgens Sony staat de afzet van de produkten onder druk door de recessie in belangrijke afzetgebieden als de Verenigde Staten. Ook in eigen land is de verkoop teruggelopen. Tot voor kort zorgde juist de binnenlandse markt voor een groei van omzet en winst.

Daarnaast zijn de financiële omstandigheden verslechterd. Door het optrekken van de Japanse rente moet de onderneming veel meer betalen voor haar schulden. Daarvoor profiteerde Sony net als de andere Japanse ondernemingen van de lagere rente waardoor Sony zijn investeringen, zeker vergeleken met de buitenlandse concurrentie, op een relatief goedkope manier kon financieren.

Door de stijging van de waarde van de yen tegenover vooral de dollar verminderde de concurrentiekracht van Sony op de buitenlandse markten. Ook andere Japanse bedrijven moesten door de teruggang van de economische groei al bezuinigingen doorvoeren.