Slaapmiddel Halcion blijft nog in de handel

DEN HAAG, 18 OKT. Het omstreden slaapmiddel Halcion mag in afwachting van nader onderzoek in de handel blijven. Dit heeft het de EG-commissie voor registratie van geneesmiddelen in Brussel geadviseerd. Het Nederlands College ter beoordeling van Geneesmiddelen volgt dit advies.

De verkoop van Halcion wordt gebonden aan strikte voorwaarden: De dagelijkse dosering mag niet hoger zijn dan 0,25 milligram, de duur van de behandeling met het geneesmiddel niet langer dan twee tot drie weken en een verpakking mag niet meer dan zeven tabletten bevatten.

Halcion is het meest voorgeschreven slaapmiddel ter wereld en is verkrijgbaar in vijfentachtig landen. In Nederland is volgens een woordvoerster van de fabrikant Upjohn sprake van een kleine markt van “hooguit honderd verpakkingen per maand”.

Gebruikers van het middel zouden last kunnen krijgen van angsten, depressies, paranoïde reacties en geheugenverlies. In Groot-Brittanië is Halcion daarom begin deze week uit de handel genomen. In Nederland kwam het slaapmiddel in 1979 in opspraak nadat de Haagse psychiater C. van der Kroef in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde de bijwerkingen van Halcion had beschreven.

Toen het Nederlands College ter beoordeling van Geneesmiddelen de Amerikaanse fabrikant Upjohn dwong om de bijsluiter te wijzigen en die dat weigerde, werd het middel in 1980 verboden. In 1990 kwam het pas weer op de markt, nadat de bijsluiter alsnog veranderd was. Sinds 1984 loopt een schadeprocedure waarbij vierentwintig patiënten de fabrikant Upjohn aansprakelijk willen stellen voor bijwerkingen van Halcion. Het gerechtshof in Arnhem heeft de zaak in behandeling. In opdracht van het hof onderzoeken experts de bijwerkingen van het middel. Een uitspraak wordt niet voor het eind van dit jaar verwacht.