Pas helft van geld Femis-bank terecht

BAARLE NASSAU, 18 OKT. De bewindvoerders van de Femis-bank in Baarle Nassau weten na acht maanden studie nog niet waar de verdwenen miljoenen van deze bank zijn en wie de eigenaren zijn. Van de 160 miljoen gulden van Femis-bank is zeker de helft weg.

Dit blijkt uit het tweede kwartaalverslag van de bewindvoerders. In februari deed justitie huiszoeking in de kantoren van Femis. Op verzoek van de Nederlandsche Bank liet de Bredase rechtbank daarna de Femis-bank onder toezicht stellen.

De bewindvoerders schrijven in hun kwartaalverslag dat rekeninghouders van Femis zich, wat hen betreft, niet hoeven te identificeren als zij willen proberen hun ingelegde geld of een deel daarvan terug te krijgen. Bekend is dat bij de Femis-bank veel zwart geld is ingelegd. Iedere klant had er een eigen nummer. Volgens de bewindvoerders kunnen door schuldvorderingen aan toonder ook de namen van de toonder geverifieerd worden, schrijven zij met een verwijzing naar de Wet Toezicht Kredietwezen. Zij willen overigens eerst overleg met de Nederlandsche Bank, het Openbaar Ministerie, de rechter-commissaris en de FIOD voor zij een definitief standpunt innemen over de identificatieplicht. De meldingstermijn voor schuldeisers is met het oog hierop verlengd.

Bij justitie vindt men dat de schuldeisers alleen kunnen meedingen als zij zich bekendmaken. Dat heeft officier van justitie mr. H. Smid in Breda desgevraagd laten weten.

Bewindvoerders hebben geen andere relatie tussen de Femis-bank en de omstreden bank BCCI (Bank of Credit and Commerce) kunnen vinden dan normaal is tussen twee banken. Eerder dit jaar liet de Nederlandsche Bank weten dat er wel sprake was van een bijzondere relatie tussen beide banken. De bewindvoerders hebben hiernaar een onderzoek ingesteld bij Femis en bij de Amerikaanse justitie en zijn daarbij tot een andere conclusie gekomen. (ANP)