Olympische locaties

Het Internationaal Olympisch Comité blijft autonoom de Olympische locaties kiezen.

Inmenging van de Internationale Sportfederaties en de nationale Olympische Comité's wordt niet geduld. François Carrard, directeur-generaal van het IOC, zei dit vandaag in Sydney. De laatste jaren gingen steeds meer stemmen op zeggenschap te verlenen aan de sportbonden en de nationale Olympische Comité's. Zij zouden een veel betere expertise kunnen geven over accommodaties, infrastructuur en organisatievermogen. Het IOC stelde een commissie samen om te bekijken hoe de federaties en NOC's eventueel zouden kunnen meestemmen met de 94 IOC-leden. “Het huidige systeem is verre van perfect”, verklaarde Carrard, “maar het heeft toch ook een aantal voordelen. Met de federaties en NOC's erbij wordt de verkiezing van de Olympische steden alleen maar problematischer. De steden moeten dan lobbyen naar honderden, misschien wel duizenden, sportofficials.”