KIP MET RIESLING (Elzas III)

Voor dit landelijke gerecht hoeft u echt geen Grand Cru Riesling te gebruiken. De wijn moet echter wel goed genoeg zijn om te zorgen voor een licht, bijna rins accent, een accent dat nog versterkt wordt door het citroensap.

Voor 4 tot 6 personen: 1 maïskip van circa 1,5 kg in porties verdeeld 75 g boter 100 g sjalotjes, gepeld en gehakt 25 g bloem 2,5 dl Riesling 1 teen knoflook, gepeld en uit de knijper takje verse tijm 1 laurierblad 2,5 dl kippebouillon zout en versgemalen peper 300 g grotchampignons, schoongeveegd en in plakken gesneden het sap van 1 citroen 2,5 dl slagroom gehakte peterselie, ter garnering

Bak de stukken kip circa 5 minuten in een grote koekepan in 50 g van de boter op een matig vuur. Voeg de sjalotjes toe en fruit 2 minuten.

Roer er de bloem door en laat alles nog zo'n 2 minuten fruiten. Blus af met de Riesling en voeg dan de knoflook, tijm, laurierblad en bouillon toe. Breng op smaak met zout en peper, doe het deksel op de pan en laat alles circa 30 minuten sudderen.

Doe intussen de champignons in een pan met een klein beetje water, het citroensap en de rest van de boter. Bak de champignons gaar en zeef het kooknat in de koekepan met de kip.

Schep met een schuimspaan de gare kip en de sjalotjes over in een dienschaal en houd alles warm. Gooi de tijm en het laurierblad weg. Roer de slagroom door het kooknat en laat alles minstens 10 minuten indikken op een hoog vuur. Giet de saus over de kip en garneer met de peterselie. Drink er een gekoelde Riesling bij.

    • Kim Maclean