Israel geeft zijn ja-woord nog niet

TEL AVIV, 18 OKT. Israels deelname aan de vredesconferentie voor het Midden-Oosten is vanmiddag voorlopig gestrand op de samenstelling van de Palestijnse delegatie. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker slaagde er niet in vandaag nog van eerste minister Yitzhak Shamir Israels ja-woord te krijgen.

De Israelische regering zal volgens Shamir tijdens de wekelijkse kabinetszitting van aanstaande zondag, de knoop definitief doorhakken. De minister van buitenlandse zaken David Levy zei vanmiddag na het afbreken van het gesprek tussen Shamir en Baker er zeker van te zijn dat de regering zich zal uitspreken voor deelname aan de vredesconferentie. Levy zei dat ook premier Shamir en minister Arens van defensie de deelname uiteindelijk zullen steunen.

Politieke commentatoren wezen er echter op dat Shamir voor een zeer zware opgave komt te staan om een meerderheid te krijgen in het kabinet voor de deelname aan de vredesconferentie.

Het grote struikelblok is de lijst van Palestijnse vertegenwoordigers in de Jordaans-Palestijnse delegatie, zoals die gisteren door de PLO werd bekendgemaakt. Israel vreest dat op de lijst leden van de PLO staan. Baker zei vanmorgen echter dat de lijst wel aan Israels voorwaarden voldoet.

De Amerikaanse minister kreeg vanmorgen de Palestijnse lijst tijdens een ontmoeting met een door Faisal Husseini geleide Palestijnse delegatie in het Amerikaanse consulaat in Oost-Jeruzalem.

Husseini kwam opgewonden uit een gesprek met Sovjet-minister van buitenlandse zaken Boris Pankin en zei dat het hele vredesproces in gevaar komt als Baker de lijst aan Shamir laat zien.

Pag 4:

Shamir ziet lijst Palestijnen niet

De Palestijnen aanvaarden geen Israelische veto over de samenstelling van hun delegatie terwijl de VS Israel hebben toegezegd, dat Israel niet met voor haar onaanvaardbare Palestijnen hoeft te zitten. Op deze tegenstelling is Baker bij Shamir vastgelopen.

Baker zei vanmiddag dat hij de Palestijnse lijst niet aan Shamir heeft getoond. Shamir, die hem flankeerde, beaamde dit en zei dat Israel naar wegen zal moeten zoeken om achter de namen op de Palestijnse lijst te komen waarna “conclusies worden getrokken”.

Behalve de problematiek rond de Palestijnse lijst spraken Shamir en Baker vanmiddag over grote vooruitgang. Met Israel zijn de onderhandelingen over de formulering van de brieven van uitnodiging aan de conferentie afgerond. Dat geldt ook voor de Amerikaanse garanties aan Israel.

In tegenstelling tot het tijdelijk falen van Baker in Jeruzalem wordt verwacht dat de Boris Pankin vanmiddag het herstel van de diplomatieke betrekkingen met Israel zal aankondigen.

    • Salomon Bouman