Huis verwerpt beperking van wapenbezit

WASHINGTON, 18 OKT. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met 247 tegen 177 een wetsvoorstel verworpen dat beperkingen oplegt aan het dragen van wapens. De stemming volgde nauwelijks 24 uur nadat een gewapende man in een restaurant in Killeen in Texas 22 mensen doodschoot en vervolgens de hand aan zichzelf sloeg.

De stemming ging over een voorstel dat dertien soorten automatisch wapens zou verbieden. Tegenstanders van het voorstel rechtvaardigden hun stem met de stelling dat het oneerlijk zou zijn jagers bepaalde soorten wapens te ontnemen.

Chet Edwards, een Democraat uit Texas in wiens district Killeen ligt die tegen beperking van het wapenbezit was, zei dat de schietpartij hem van gedachten had doen veranderen: “Voor mij klinken de oude argumenten opeens hol.”

Voorstanders van het verbod op de automatische wapens zeiden dat de schietpartij waarschijnlijk minder ernstig waren geweest, als de dader, de 35-jarige George Hennard, gedwongen was geweest zijn wapen enkele malen te herladen. De drie politiemannen die op het toneel van de slachting verschenen, waren gedwongen geweest hun pogingen de dader uit te schakelen op te geven, omdat ze zonder munitie kwamen te zitten. (Reuter)

Een publiek gebed op een reclamebord in de Texaanse stad Killeen, waar een gewapende man 22 mensen doodschoot: "God, troost onze stad in de tijden van verlies die we nu beleven'. (Foto AP)

Foto: Een publiek gebed op een reclamebord in de Texaanse stad Killeen, waar een gewapende man 22 mensen doodschoot: "God, troost onze stad in de tijden van verlies die we nu beleven'. (Foto AP)