Frankrijk verlaagt rente kwart procent

ROTTERDAM, 18 OKT. De Franse Centrale Bank heeft gisteren haar belangrijkste rentetarieven met een kwart procent verlaagd. Het interventietarief, het belangrijkste geldmarkttarief, bedraagt nu 8,75 procent.

De financiële markten hadden de renteverlaging verwacht, nadat de inflatie op jaarbasis in september was gedaald tot 2,6 procent, tegen nog 3 procent in augustus. Het besluit is volgens de Centrale Bank een gevolg van de geringere inflatie en de kleinere groei van de geldhoeveelheid. Door de gunstige inflatiecijfers kon de Banque de France het zich twee maanden geleden al veroorloven een Duitse renteverhoging niet te volgen.

In maart van dit jaar verlaagde de Bank het interventie-tarief ook al met een kwart procent tot negen procent. Hiermee moest de economie worden gestimuleerd. Minister van financiën heeft de rente steeds zoveel mogelijk willen verlagen als stimulans voor de bedrijvigheid. De Centrale Bank wil voorzichtigheid betrachten uit zorg over de waardeontwikkeling van de franc. De nationale munt is momenteel de zwakste in het Europese Monetaire Stelsel (EMS).

De geld- en kapitaalmarkt hadden al rekening gehouden met een renteverlaging. De koersen stegen daarom al eerder deze week.