EC: Britten schenden milieuregels

BRUSSEL, 18 OKT. De Europese Commissie (EC) heeft Groot-Brittanië gevraagd de bouw van een aantal industrie- en wegenbouwprojecten te staken in verband met milieurisicos. Onder de projecten is ook de spoorweg naar de Kanaaltunnel.

EC-milieucommissaris Ripo di Meana vroeg gisteren in een brief aan de Britse minister van transport, Malcolm Rifkind, zeven grote projecten op te schorten “om het milieu niet verder te beschadigen of te verliezen”.

De projecten betreffen onder meer de aanleg van een snelle treinverbinding tussen London en de Kanaaltunnel, de aanleg van een snelweg alsmede de bouw van een gasbewerkingsinstallatie en een verbrandingsoven van een ziekenhuis.

In een verklaring van de Commissie staat dat de Britse autoriteiten toestemming hadden gegeven voor de projecten zonder de Europese milieuregels van 1988 te respecteren. De Commissie zei dat de Britten deze milieuregels volstrekt genegeerd hadden bij het beoordelen van de milieugevolgen.

Ripa de Meana zei dat een formele procedure tegen Groot-Brittanië was gestart. Als niet voldaan wordt aan de eisen van de EC kan Groot-Brittanië voor het Europese Gerechtshof worden gedaagd.

Het meest verontrustende project vanuit milieu-oogpunt is de aanleg van een nieuw traject van de M3-snelweg ten oosten van London. Het traject zou dwars door één van de laatste bosrijke gebieden in de buurt van grote steden lopen.

De maatregelen van de Commissie volgen op zwaar lobby-werk van Europarlementariërs en Britse belangengroepen. De volgende stap is een waarschuwingsbrief, maar de enige juridisch geldige maatregel is een dagvaarding voor het Europees Gerechtshof. Het Hof kan formeel eisen de bouw van de projecten op te schorten. De Britten hebben twee maanden de tijd om te reageren.