Wales kansloos tegen Duitsers

ROTTERDAM, 17 OKT. De Duitsers hebben in hun EK-kwalificatieduel met Wales voor het Europees kampioenschap laten zien dat scoren op hoog internationaal niveau nog geen verleden tijd is: 4-1. Ook bij de kwalificatiewedstrijd tussen Ierland en Polen was aan goals geen gebrek: 3-3.

De Duitsers dreven de 46.000 toeschouwers in het Frankenstadion van Neurenberg tot groot enthousiasme met doelpunten van Andreas Möller, Rudi Völler, Karl-Heinz Riedle en Thomas Doll. Paul Bodin zorgde uit een strafschop voor de enige tegengoal.

Wales leverde niet alleen de punten in, maar raakte ook Dean Saunders kwijt. Die werd in de 51ste minuut uit het veld gestuurd wegens grof spel. Doll was zijn laatste slachtoffer. In groep 5 is Wales, dat met een gelijkspel tegen Duitsland de tickets voor Zweden al bijna kon bestellen, weliswaar nog eerste met zeven punten uit vijf wedstrijden. Maar de selectie van Terry Yorath heeft de kansen niet meer in eigen hand. De Welshmen kunnen alleen hopen op een Duitse uitglijer in België en een eigen monsterscore tegen Luxemburg.

De Duitsers namen in Neurenberg afdoende wraak voor de nederlaag (0-1) in Cardiff. Aanvallen, was het parool van Vogts. Riedle en Völler zaaiden voorin wind, met hulp van de aanjagers Doll en Möller vlak achter hen werd storm geoogst. Niet toevallig zijn de schutters hiermee meteen genoemd, al bleef de taaie defensie van Wales ruim een half uur hermetisch gesloten.

De Duitse bondscoach Berti Vogts voelde zich na afloop de koning te rijk. “Ik moet mijn spelers een zeer, zeer groot compliment maken. Zo goed hebben ze sinds het wereldkampioenschap niet meer gespeeld. Meer dan een uur lang was het van grote klasse. Het enige waar iets op viel aan te merken, was misschien het aantal doelpunten. Dat hadden er een paar meer kunnen zijn. Wat maakt het uit. We hebben laten zien wie het sterkst is in deze groep.”

Het gelijkspel tussen Polen en Ierland bracht gisteren Engeland aan de leiding in groep 7. Engeland had het zwaar tegen de Turken, die in vier wedstrijden nog geen punt hadden veroverd: 1-0. Met Bryan Robson van de Engelse league-aanvoerder Manchester United terug als dirigent kende Engeland een moeizame openingsfase. Na tien minuten stelde Ucar doelman Woods voor de eerste keer goed op de proef. De sluitpost reageerde attent.

Na ruim twintig minute kregen de Engelsen enigszins adem toen Smith doelman Demirbas passeerde. Daarna bleven de Engelse spitsen, onder wie de teruggekeerde Waddle, prutsen. Het leidde op tribunes voor koorzangen met de weinig aan duidelijkheid overlatende tekst: “Wat een rotzooitje.”

In de tweede helft scoorde Engeland nog een keer, maar arbiter Navarette keurde de treffer af omdat Robson een elleboog iets te opvallend had gebruikt.

De spanning in groep 7 blijft tot 13 november aanwezig als de Engelsen in Polen aantreden. Bij een gelijkspel gaat de ploeg van Graham Taylor naar Zweden. Verlies betekent dat Engeland en Polen op gelijke hoogte komen. Met winst van Ierland moet het doelsaldo dan uitsluitsel geven.

Ierland had Polen gistermiddag heel lang in een wurggreep. Na tien minuten vierden de 3000 Ierse supporters al feest, na een treffer van McGrath. De gelijkmaker volgde tien minuten later door Czachowski. Na rust brachten doelpunten van Townsend en Cascarino de Ieren opnieuw in een jubelstemming, opnieuw te vroeg. De voor Hamburger SV uitkomende Furtok bracht het verschil tot één treffer terug. Vier minuten voor slotsignaal sleepte Urban voor de thuisploeg het verdiende punt in de wacht.