Sovjet-Unie: graanoogst valt tegen, hulp nodig

WASHINGTON-MOSKOU, 17 OKT. De Sovjet-Unie heeft in 1992 3,5 miljard dollar aan landbouwhulp van de Verenigde Staten nodig. Een hoge handelsfunctionaris van de Sovjet-Unie, Joeri Tsjoemakov, heeft dit gisteren in Washington gezegd.

De graanoogst van de Russische federatie zal volgens het statistiekbureau van de republiek Rusland dit jaar 90 miljoen ton bedragen, 25 procent minder dan vorig jaar. Rusland produceert doorgaans de helft van al het graan van de Sovjet-Unie. De totale landbouwoogst van de Sovjet-Unie wordt dit jaar geschat op 170 miljoen ton, tegen 237 miljoen ton vorig jaar.

De voorspellingen versterken de ongerustheid in de Sovjet-Unie, waar velen een winter met veel voedselschaarste verwachten. President Gorbatsjov had eerder tien miljard dollar voedselhulp aan het Westen gevraagd om politieke onrust in zijn land te voorkomen. Zijn Amerikaanse collega Bush heeft al ruim een miljard dollar aan landbouw-kredietgaranties verstrekt “om de bevolking van de Sovjet-Unie te helpen tijdens de zware winter”.

De republiek Rusland, die probeert over te schakelen op een markteconomie, heeft 29.000 boeren. Verreweg de meesten zijn nog in staatsdienst: particuliere boeren hebben slechts een half procent van het landbouwland in bezit. Veel Russische boeren zijn terughoudend met de verkoop van hun producten aan de staat. Op de vrije markt brengen hun produkten veel meer op. Ook ruilen boeren de produkten tegen consumptiegoederen.

De staat heeft tot nu toe 5,4 miljoen ton aardappelen van de boeren afgenomen, 700.000 ton minder dan vorig jaar om deze tijd. Van groenten zoals kool en bieten is 1,8 miljoen ton minder aan de staat verkocht.Volgens het statistiekbureau is de produktie van vlees de eerste drie kwartalen van 1991 al met twaalf procent afgenomen, van melk met tien en van wol met vijftien procent. De export van de Sovjet-Unie was 30,3 procent lager dan vorig jaar, de import 45,2 procent.