Scandinavische bankencrisis groeit

De bankencrisis in Zweden en andere Scandinavische landen neemt steeds grotere vormen aan.

De Zweedse minister van financiën Anne Wibble maakte gisteren bekend dat de nieuwe Zweedse regering de noodlijdende Första Sparbanken een kredietgarantie heeft verstrekt van 3,8 miljard kroon (1,2 miljard gulden) teneinde te voorkomen dat deze grote spaarbank onderuit gaat.

Volgens de minister heeft de regering hiertoe besloten om het vertrouwen van particulieren in het Zweedse spaarbankensysteem zeker te stellen. De nieuwe Zweedse regering moest enkele weken geleden ook al enkele miljarden kronen uittrekken om de in ernstige liquiditeitsproblemen verkerende staatsbank Nordbanken te hulp te schieten.

Eerder deze week maakte de op één na grootste bank van Noorwegen, Christiania Bank, bekend in grote problemen te zijn geraakt als gevolg van zware verliezen op verleende kredieten. Het eigen vermogen van deze grote Noorse bank werd hierdoor tot nul gereduceerd. De Noorse regering sprong in de bres door zich garant te stellen voor alle ingelegde spaargelden.

De bankencrisis in Scandinavië is het gevolg van een expansief en speculatief kredietbeleid aan het einde van de jaren tachtig, dat vooral door de waardevermindering van onroerend goed tot omvangrijke verliezen heeft geleid. In de afgelopen jaren werd door Zweedse en Noorse beleggers ook fors in de Nederlandse onroerend goedmarkt genvesteerd.