Özal toont zich soepeler jegens Koerdische PKK

ISTANBUL, 17 OKT. De Turkse president Turgut Özal heeft deze week een ongebruikelijke visie ten beste gegeven op de Koerdische kwestie. Tijdens een bezoek aan de Koerdische stad Hakkari, die door de partijleiders in de verkiezingscampagne wordt gemeden, zei hij ten overstaan van het dagblad Hürriyet: “Ik zal het Koerdische probleem eens en voor al oplossen, en dat zal de laatste dienst zijn die ik de natie bewijs.”

“Kwesties van nationale identiteit zijn heel moeilijk aan te pakken”, zei hij vervolgens. “En zeker niet met een stok, met wapens. Kijk maar naar Joegoslavië. Over alles moet in het openbaar worden gepraat. Ook over een federale structuur.” “Wij aanvaarden zo'n structuur niet”, ging hij verder. “Maar alles moet bespreekbaar zijn, ook het federalisme. Want als wij er niet over praten, doet de PKK het wel ondergronds (Koerdische guerrilla-organisatie). Zij praat over federalisme, wij moeten er ook over praten juist om duidelijk te maken waarom het onmogelijk is.”

Met deze uitlating pleit Özal nog net niet voor een rechtstreeks gesprek met de PKK, maar wat opvalt is dat voor het eerst aanduidingen als "terroristen' en "bandieten' ontbreken.