Leger Albaniëgrijpt in tegen nieuwe exodus

TIRANA, 17 OKT. Albanese militairen en politiemannen zijn er gisteren slechts met veel geweld in geslaagd een nieuwe massale exodus van vluchtelingen naar Italië te verhinderen. Bij schermutselingen in de haven van Vlorë zijn veertien gewonden gevallen. Enkele militairen zijn er volgens de Albanese televisie ernstig aan toe.

Zowel in Vlorë als in de belangrijkste haven van Albanië, die van Durrës, ondernamen gisteren duizenden Albanezen pogingen aan boord te gaan van buitenlandse schepen. Het betrof schepen met hulpgoederen voor het door ernstige voedseltekorten geplaagde Albanië.

De Italiaanse regering overweegt in verband met de instabiele toestand in Albanië meer militairen te sturen om te helpen bij de verdeling van voedsel. De regering in Roma waarschuwde gisteren bovendien de Albanezen dat iedere vluchteling die erin slaagt Italië te bereiken, prompt zal worden teruggestuurd. In augustus maakten tienduizenden Albanezen zich meester van een aantal schepen om naar Italië te vluchten; zij zijn allen kort na hun vlucht met vliegtuigen naar Albanië teruggebracht.

In de Albanese hoofdstad Tirana hebben gisteren tienduizend anti-communisten betoogd en daarbij portretten verbrand van zowel de huidige president Ramiz Alia als van wijlen Enver Hoxha, de man die Albanië van 1944 tot zijn dood in 1985 heeft geleid. Met een “demonstratie tegen het totalitarisme” herdachten de betogers, voornamelijk studenten, Hoxha's geboortedag. (Reuter, UPI)