College Rotterdam wil brug van 365 miljoen

ROTTERDAM, 17 OKT. Het Rotterdamse college van B en W heeft de gemeenteraad voorgesteld te kiezen voor de 1-pyloonsbrug als verbinding tussen het centrum van de stad en de Kop van Zuid, het nieuw te ontwikkelen stadsdeel op de zuidelijke Maasoever. De 139 meter hoge stalen tuibrug, een ontwerp van de Amsterdamse architect B. van Berkel, gaat 365 miljoen gulden kosten.

Als de gemeenteraad op 14 november met het voorstel instemt, kan de bouw medio volgend jaar beginnen. De brug moet voor het einde van 1995 gereed zijn. Het college verkiest de brug boven het ontwerp van M. Struijs, een 2-pyloonsbrug die 40 miljoen gulden goedkoper was.

Van het verschil van 40 miljoen betaalt de gemeente 15 miljoen. B en W zijn van mening dat de brug van Van Berkel het beste aansluit bij de hoge ambities die de gemeente heeft bij de ontwikkeling van de Kop van Zuid. De brug moet een nieuw "opvallend beeldmerk' worden van de stad.

De extra kosten voor het project betaalt de gemeente door bezuinigingen op de grondexploitatie en door extra rente-opbrengst uit de zogenoemde Botlekgelden, bijdragen van het rijk voor de ontwikkeling van het Botlekgebied, aldus wethouder J. Linthorst (ruimtelijke ordening en economische ontwikkeling).

De infrastructuur van de Kop van Zuid - behalve de brug worden onder meer een metrostation, een tramlijn en een viaduct aangelegd - zal een investering vergen van 603 miljoen gulden. Daarvan neemt de rijksoverheid 337,5 miljoen voor haar rekening.

In de Kop van Zuid, die vroeger tot de haven behoorde, wordt de komende jaren voor ongeveer 3 miljard gulden geïnvesteerd. De gemeente heeft plannen voor de bouw van ruim 5.100 woningen, bijna 400.000 vierkante meterkantoorruimte en ruim 100.000 vierkante meter voor recreatieve voorzieningen en winkels.

Nog deze maand zullen de betrokken raadscommissies zich over de voorstellen van B en W buigen. Op 14 november neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de infrastructuur van het stadsdeel.