Air France dieper in de rode cijfers

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies geboekt van 1,16 miljard franc (382 miljoen gulden).

In dezelfde periode van het voorgaande jaar realiseerde de staatsonderneming nog een verlies van 263 miljoen franc (86,8 miljoen gulden). De omzet daalde met 1,7 procent tot 27,2 miljard franc (bijna 9 miljard gulden).

Air France maakte eerder bekend vóór 1993 drieduizend arbeidsplaatsen te zullen schrappen. Dit zou zijn te wijten aan gevolgen van de Golfoorlog waardoor het passagiersvervoer met 3,9 procent afnam. Het vrachtvervoer nam evenwel in de betreffende periode met zeven procent toe.

De noodlijdende Franse staatsonderneming verkeert ook nog in het ongewisse over de verwachte samenwerking met het Belgische Sabena. Deze loopt gevaar als gevolg van politieke perikelen in België, bleek eerder deze maand. De Belgische minister van verkeer liet weten dat het tijdelijke kabinet Martens IX, dat op 7 oktober in funktie trad, niet zal toekomen aan een beslissing over een eventuele coöperatie tussen de twee staatsluchtvaartmaatschappijen. Nadat de verkiezingen van 24 november een nieuw Belgisch kabinet hebben opgeleverd zal weer aandacht aan deze aangelegenheid kunnen worden gegeven.