Actie van milieuorganisaties tegen "doorstralen' voedsel

AMSTERDAM, 17 OKT. “Voedseldoorstraling? Nee, bedankt!”. Met deze leuze starten vandaag zes consumenten- en milieuorganisaties een campagne tegen het doorstralen van levensmiddelen in Nederland. Voedseldoorstraling is een conserveringsmethode waarbij produkten met ionische stralen worden doorstraald.

Meestal is dat gammastraling, een aan röntgenstraling verwante straling met een hoog doordringend vermogen die wordt uitgezonden door radio-actief vervallend cesium-137 of cobalt-60. Doel is schadelijke insekten en andere kleine diertjes te doden om voedsel voor bederf te behoeden. Ook tracht men schimmels en bacteriën uit te schakelen en het uitgroeien of uitlopen van etenswaar te voorkomen.

De zes organisaties vinden dat er nog teveel onduidelijkheid bestaat over de veiligheid en de effecten van deze behandeling. Ook zijn ze bang dat de controle door de overheid hierop onvoldoende wordt uitgevoerd. Verder wil men het publiek attenderen op de geruisloze, officiële invoering van voedseldoorstraling door het “Warenwetbesluit doorstraalde waren”. Dit besluit is deze maand de Raad van State gepasseerd en wordt begin 1992 van kracht. Volgens het besluit mogen tien produktgroepen worden behandeld met straling: garnalen, peulvruchten, kip, gedroogde groenten, zuidvruchten, graanvlokken, kikkerbillen, kruiden en specerijen en diepvriesmaaltijden. De campagne wordt gesteund door de Alternatieve Konsumenten Bond, Aktie Strohalm, de Kleine Aarde, Konsumenten Kontakt, Milieu Defensie en Natuur en Milieu.