Wolters Schaberg wil DRU overnemen

ULFT, 16 OKT. De investeringsmaatschappij Wolters Schaberg wil de VIM-bedrijven van Internatio Müller, waaronder kachelproducent DRU uit Ulft, overnemen. Maar Wolters Schaberg wil slechts 360 van de 560 personeelsleden in dienst houden.

Wolters Schaberg heeft het "reddingsplan' voor de bedrijven gisteren aan de ondernemingsraad en de vakbonden gepresenteerd. Die hebben niet direct afwijzend gereageerd, maar tijd voor bestudering ervan gevraagd.

Tot de VIM-groep behoren, behalve kachelproducent DRU, de verkoopmaatschappijen VIM in ULft, Ampro Handelsonderneming in Breukelen, Drugasar Ltd in Manchester en Amalga in Schoten. Internatio Müller wil van de bedrijven af, omdat het zich terug wil trekken op enkele kernactiviteiten.

Internatio heeft Wolters Schaberg gevraagd of het interesse heeft in overname ervan, zo liet woordvoerder C.J. van der Bijl van Wolters Schaberg vanochtend weten. “En wij hebben een plan gepresenteerd waarbij 360 arbeidsplaatsen gered kunnen worden. We spreken nadrukkelijk niet van het schrappen van 200 plaatsen.”.

Internatio heeft de bonden en de ondernemingsraad gisteren laten weten dat de resultaten van de VIM-groep de laatste jaren zo slecht zijn geweest, dat ook wanneer Wolters Schaberg de bedrijven niet overneemt, tot een ingrijpende reorganisatie zal worden overgegaan. Wolters Schaberg is slechts geïnteresseerd in twee hoofdactiviteiten van de VIM-bedrijven: industriële toelevering en verwarming. Van der Bijl: “Men heeft daarin een goede en betrouwbare naam opgebouwd.”

Beide hoofdactiviteiten passen goed in het bedrijven-pakket dat WS heeft (goed voor een omzet van meer dan een half miljard gulden per jaar). Het is volgens Van der Bijl niet de bedoeling om ze te integreren in bestaande bedrijven van de groep. “We willen de bedrijven zelfstandig laten voortbestaan.”

Directeur ir. F.J. Slaaf van de VIM-bedrijven was vanochtend zeer summier in zijn commentaar op de plannen van Wolters Schaberg: “Zij zien kans om de zaak met 200 man minder wel rendabel te maken. Zo'n plan moet rijpen. Het hangt van de ondernemingsraad af hoe lang dat gaat duren.”

Voorzitter A. Mekking van de ondernemingsraad kon ook nog niet zeggen of de plannen voor de OR acceptabel zijn. “Maar als dit niet doorgaat, gaat Internatio Müller ook reorganiseren, dat is ons wel duidelik geworden. We moeten heel zorgvuldig naar de plannen kijken.”

De OR heeft externe deskundigheid ingeschakeld en denkt over enkele weken met een commentaar te kunnen komen op de adviesaanvraag die hem is voorgelegd. T. Reuver, bestuurder van de Unie BHLP, ook betrokken bij dat overleg, beschouwt Wolters Schaberg in ieder geval als een “zeer serieuze overnamekandidaat”. “Ze willen het bedrijf niet oplappen en dan weer verpatsen. Wolters Schaberg heeft in ieder geval het financiële draagvlak om zo'n turn-around waar te kunnen maken en het bedrijf zelfstandig te laten voortbestaan.”

Reuver wil evenwel eerst een betere beargumantatie van de plannen en een visie op de toekomst van de VIM-bedrijven zien. Bij eventuele reorganisatie verlangt de bond een “verantwoord sociaal plan”.

Als bonden en ondernemingsraad met andere voorstellen voor de overleving van de VIM-bedrijven komen, zal Wolters Schaberg daar met hen over willen praten, laat Van der Bijl van de investeringsmaatschappij weten, al lijkt veel speelruimte niet aanwezig. “Als anderen er op een andere manier iets moois van willen maken: alle sterkte. Wij zijn gevraagd en hebben onze plannen op tafel gelegd. Zo willen en kunnen we het.”

    • Frank Poorthuis