Sportbonden hebben in Olympisch jaar 1,3 miljoen gulden extra beschikbaar; Voor Spelen 130 sporters genomineerd

UTRECHT, 16 OKT. Het Nederlands Olympisch Comité heeft gisteren in Utrecht 130 sporters in dertien takken van sport genomineerd voor de Olympische Spelen van Barcelona. Bij getoond vormbehoud nemen zij zeker deel aan de Spelen.

In een aantal disciplines werden nog geen namen genoemd, maar een open nominatie vastgesteld. Nederland zal in elk geval aan de desbetreffende onderdelen meedoen, waarbij de samenstelling van de ploeg later door de sportbond wordt vastgesteld. De sporters zijn hierover ingelicht.

Het NOC heeft bovendien besloten in de komende periode een aantal sporters als potentieel kandidaat aan te wijzen. Deze sporters dienen in de aanloop naar de Spelen te voldoen aan de gestelde norm of limiet.

De gezamenlijke Olympische sportbonden kunnen in 1992 rekenen op een extra bijdrage van de Stichting Nationale Sporttotalisator van 800.000 gulden alsmede een donatie van het Nederlands Olympisch Fonds van 500.000 gulden. Het NOC verwacht enkele tonnen te kunnen overhouden aan een wenskaartenactie van de PTT Post.

De genomineerde sporters zijn: Atletiek: Erik de Bruin (discus). Boksen: Arnold Vanderlijde (zwaar), Peter Zwezerijnen (halfzwaar), Mighel Dias (bantam). Handboogsport: team van drie vrouwen. Hippische sport: springteam, bestaande uit Jos Lansink (Egano en Libero H.), Piet Raymakers (Ratina Z. en Rinnetou Z.), Jan Tops (Top Gun en Doreen), Emile Hendrix (Aldato), Albert Voorn (Oisterwijk). Springen individueel: zelfde selectie. Dressuur: Team: Anky van Grunsven (Olympic Bonfire), Tineke Bartels-De Vries (Olympic Courage), Ellen Bontje (Olympic Larius) en nog een nader aan te wijzen combinatie. Dressuur individueel: zelfde selectie. Military: Eddy Stibbe en Fiona van Tuyll. Hockey: zestien mannen en zestien vrouwen. Judo: mannen: Ben Spijkers (tot 86 kg), Anthonie Wurth (tot 78 kg) en Theo Meijer (tot 95 kg). vrouwen: Jessica Gal (tot 52 kg), Gooitske Marsman (tot 56 kg), Jenny Gal (tot 61 kg), Chantal Han (tot 66 kg), Marion van Dorssen (tot 72 kg) en Monique van der Lee (boven 72 kg). Kanovaren: K 2 (Jan Dirk Nijkamp-Marc Weijzen), wildwater: Michael Reys. Roeien: vrouwen: skiff, dubbelvier: vier vrouwen, mannen: dubbeltwee: twee mannen, dubbelvier: vier mannen, vier zonder: vier mannen. Schieten: skeet: Henny Dompeling, luchtgeweer: Jolanda Swinkels.Volleybal: twaalf vrouwen. Wielrennen: vrouwen: Leontien van Moorsel (achtervolging), Ingrid Haringa (sprint), weg: Van Moorsel, mannen: baan: achtervolging: Servais Knaven, puntenkoers: 1 man, ploegachtervolging: vier mannen, weg: ploegentijdrit 4 mannen. Zeilen: aanwijzing van zes boottypes: plankzeilen mannen en vrouwen, Flying Dutchman, 470 mannen, Europe vrouwen, Tornado, Soling. Zwemmen: vrouwen: 4x100 m vrij, 4x 100 m wissel, Karin Brienesse (100 m vrij), Inge de Bruijn (100 m. vlinder). Schoonspringen, 3-meterplank: Edwin Jongejans en Daphne Jongejans. Kunstzwemmen: Solo: Marjolijn Both, duet: Both en Tamara Zwart.

Olympische Winterspelen. Schaatsen: maximale ploegen. Gisteren kwamen daar enkele potentiële kandidaten bij: freestyle skiën, Michiel de Ruiter (springen) en Jeanette Witte (ballet) en twee bobsleeteams.