Senator van CDA: fractie in Tweede Kamer is "stemvee'

DEN HAAG, 16 OKT. De fractieleider van het CDA in de Eerste Kamer, A.J. Kaland, heeft zijn partijgenoten die zitting hebben in de Tweede Kamer in het vandaag verschenen weekblad HP-De Tijd betitelt als “stemvee”.

Letterlijk zegt de senator in het blad: “Ik bedoel, de fractieleden van het CDA in de Tweede Kamer zijn toch tot stemvee verklaard? Zij volgen blindelings hun fractievoorzitter en die volgt weer blindelings de premier. Zo gaat dat toch?”

De voorzitter van die fractie, Brinkman, zag er vanochtend geen brood in zichzelf en zijn fractie tegen de pittige uitlatingen van Kaland te verdedigen. Hij had “geen behoefte om te reageren”.

Desgevraagd liet Kaland vanochtend weten dat hij de kwalificatie "stemvee' niet alleen voor de CDA-fractie heeft gebruikt, maar ook voor de PvdA-leden.

Kaland omschrijft de besluitvorming binnen zijn partij als volgt: “Als Lubbers iets voor elkaar wil hebben waarvoor hij de steun van de CDA-fractie in het parlement nodig heeft, betrekt hij niet de hele fractie, maar een klein, vertrouwelijk groepje bij de besprekingen. Als hij vervolgens een deal met hen heeft gemaakt, volgt de rest vanzelf. Veronderstelt Lubbers tenminste. (...) Maar ja, dan komt die Eerste Kamer nog eens overheen hè. Die vervelende betweters kijken er nog eens een keer naar en nog een keer, want dat is hun taak, en ja, dat vindt Ruud niet leuk.”

De houding van de Tweede-kamerfractie van het CDA verklaart Kaland met het gegeven dat voor veel leden daarvan de Tweede Kamer “het voorportaal” is “van een verdere carrière in de overheidssfeer”. Wie vooruit wil komen hoedt zich ervoor de “dragers van de macht” tegen zich in het harnas te jagen. “Wat doe je dus? Je stelt je buitengewoon loyaal op en voor het overige houd je je gedeisd.”

Kaland doet zijn uitlatingen in het besef dat hij in de CDA-fractie in de Tweede Kamer als “een dwarsligger, een recalcitrant” wordt beschouwd. “Types als Hans Gualthérie van Weezel en Hans Hillen hebben moeite met mij”, zegt Kaland.

Hillen is hierover verbaasd. “Ik snap het niet”, zegt hij. “Ik heb een uitstekende relatie met Kaland. Als enige van de Tweede-Kamerfractie heb ik destijds tegen de verhoging van het huurwaardeforfait gestemd en vervolgens Kaland telefonisch succes gewenst met de discussie hierover in de Eerste Kamer.”

Kaland denkt ook dat Tweede-Kamerleden “gewoon jaloers” zijn op hun mede-parlementariërs in de Eerste Kamer en “eigenlijk hebben de collega's in de Tweede Kamer een minderwaardigheidscomplex ten opzichte van ons”. Weliswaar moet het eigenlijke parlementaire werk in de Tweede Kamer worden gedaan en is daarop altijd alle aandacht gericht, maar, “het is niet anders”, zegt de CDA-senator “in de fracties in de Eerste Kamer zitten de mensen die daartoe qua achtergrond veelal beter in staat zijn.”

De fractievoorzitter nam vanochtend enigszins afstand van het interview, zonder overigens zijn uitlatingen in te trekken. “Bepaalde uitspraken zijn uit hun verband gehaald”, aldus Kaland.