Romario voorbeeld voor spelers van Jong Oranje; Dank zij gelijkspel tegen Portugal stap dichter bij Barcelona

UTRECHT, 16 OKT. Vier jaar geleden bij de Olympische Spelen in Seoul rees de ster van Romario en speelde de Braziliaan zich naar een lucratief contract met PSV. Het is dan ook geen wonder dat zijn naam gisteravond in Utrecht, na afloop van de wedstrijd tussen de jeugdploegen van Nederland en Portugal, regelmatig viel. Arthur Numan, de aanvoerder van het tijdelijk tot Olympisch elftal omgedoopte Jong Oranje, sprak van het zichzelf “in de picture” spelen, volgend jaar in Barcelona.

Nederland werd door een 1-1 gelijkspel tegen Portugal winnaar van groep 6 van het Europees kampioenschap voor jeugdelftallen. De ploeg van coach Nol de Ruiter heeft nu de kwartfinale bereikt en moet nog één tegenstander (de loting is in januari, red) in een dubbele wedstrijd verslaan om de EK-halve finale te bereiken én om, wat belangrijker is, zich te plaatsen voor het Olympische voetbaltoernooi. Dat is sinds 1952 - Helsinki, 5-1 verlies tegen Brazilië - niet meer voorgekomen.

Bij het voetbal tijdens de Olympische Spelen worden sinds 1988 profspelers toegelaten. In tegenstelling tot alle andere takken van het veruit grootste sportevenement ter wereld is de deelname wel aan een leeftijdsgrens gebonden. Aan de Spelen in Barcelona mogen alleen voetballers meedoen die op of na 1 augustus 1969 zijn geboren. Dit tegen de zin van het IOC. De machtige FIFA, de wereldvoetbalbond, wil echter ter bescherming van het eigen wereldkampioenschap van geen wijken weten. Maar ook met alleen jonge profs is het toernooi interessant, zo bleek in '88. “Het Olympisch voetbal heeft sinds Seoul grote aanzien gekregen”, oordeelt Arthur Numan. “Ik wil straks in Barcelona dolgraag van de partij zijn, alle spelers trouwens.”

Het is nog maar de vraag of de 21-jarige Numan op de Olympische Spelen zal uitkomen, indien Jong Oranje zich weet te plaatsen. Als de middenvelder van FC Twente blijft spelen zoals hij momenteel speelt is hij een serieuze kandidaat voor de selectie van het "grote' Oranje van Rinus Michels. En als dat straks aan de EK-eindronde meedoet gaan er twintig spelers mee naar Zweden. Volgens Nol de Ruiter is het vrijwel uitgesloten dat er spelers aan beide evenementen kunnen meedoen. De belasting zou te groot zijn, aldus de KNVB'er, omdat er tussen het einde van het EK en het begin van de voorbereiding op de Olympische Spelen slechts een week zal zitten. “En wat zal de club van zo'n speler dan zeggen?”, vraagt De Ruiter.

De coach zal indien beide nationale ploegen zich voor hun eindrondes weten te plaatsen om de tafel moeten gaan zitten met collega Michels. Hij weet echter nu al dat hij dan “niet lastig” zal zijn. “De A-ploeg gaat boven alles”, aldus De Ruiter. “Als Numan door Michels wordt geselecteerd is dat fijn voor hem en vervelend voor ons, klaar.” De situatie zal zich dan kunnen voordoen dat de spelbepaler van Jong Oranje als reserve het gehele EK-toernooi in Zweden werkloos op de tribune zit, maar daardoor niet met de jeugdploeg aan de Olympische Spelen kan meedoen.

Numan zelf weet nog niet wat hij met zo'n geval zou aanmoeten. “Ongelooflijk moeilijk.” Hij zegt er “net zoals elke gezonde Hollandse jongen” naar te streven het A-team te bereiken. Maar diep in zijn hart wil Numan met eventueel de Olympische Spelen in het vooruitzicht het liefst dat die promotie na Barcelona zal gebeuren.

Ook de Ajacieden Roy, Frank de Boer en Vink zouden in een dergelijke situatie terecht kunnen komen. Zij kwamen al voor de A-ploeg uit, maar hebben de laatste tijd geen plaats kunnen bemachtigen. De laatste twee speelden gisteravond ook met Jong Oranje mee.

Uitgerekend het spel van "vedette' Marciano Vink werd na afloop van het duel tegen Portugal door Nol de Ruiter bekritiseerd. “Hij liet zich drie, vier keer zo maar wegtikken op het middenveld”, oordeelde de bondscoach. De Ruiter wijt dat aan een te laconieke instelling van Vink. De libero van Ajax werd in de rust nog vermanend toegesproken. Veel hielp dat niet , zodat hij al snel in de tweede helft werd gewisseld.

Een andere speler die van De Ruiter een onvoldoende kreeg was Ronald de Boer, al wilde hij in zijn geval als excuus laten gelden dat de aanvaller op de dag van de wedstrijd door buikloop en misselijkheid was getroffen. Dat was met liefst vijf basisspelers en de bondscoach zelf het geval. Volgens teamarts Inklaar zou het aan het ijsje met slagroom bij het avondeten van maandag in het KNVB-centrum in Zeist hebben kunnen liggen. Dat wordt nog onderzocht.

Mede gezien de ziekteverschijnselen bij het Nederlandse team is het behalen van het gelijkspel tegen de keiharde Portugezen een goede prestatie. Oranje knokte zich volledig leeg. Het huidige elftal is veel anoniemer dan de jeugdploeg van een jaar of zes geleden met spelers als Van Basten, Vanenburg en Van 't Schip. De kracht ligt volgens De Ruiter dan ook in het collectief. En daaruit springt soms ineens heel onverwacht een speler in het oog. Dat was gisteren met name Marc Overmars, sinds dit seizoen onder contract bij Willem II en met zijn 18 jaar veruit het jongste lid van de selectie. Hij viel in de tweede helft in en had een groot aandeel in het krachtige eindoffensief van Nederland om de in de 29ste minuut opgelopen 1-0 achterstand recht te zetten. Acht minuten voor tijd zorgde Feyenoorder Gaston Taument voor de verdiende en luidbejubelde gelijkmaker. Hij leek echter in buitenspelpositie te staan. “Dat vond ik eigenlijk ook wel”“ gaf Nol de Ruiter een uur na de wedstrijd na het zien van de tv-beelden toe.

    • Hans Klippus